Joyzine.se


Recension - Skiva

Broder Daniel
When We Were Winning (bok, Martin Norberg / Klas Ekman), 2009
Skivbolag: Schibsted förlagen
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-03-19
Hemsida: www.bede.se

Oavsett vad man tycker om Broder Daniel (om man hatade eller älskade dem, något annat alternativ har aldrig funnits) är en reportage- och fotobok om dem naturligtvis en alldeles utomordentlig idé. Oavsett åsikt var bandet en osinlig källa av spektakulära historier att ösa ur. ”When We Were Winning” skissar den kaotiska historien om ett gäng dysfunktionella människor som på något underligt sätt gick och blev ett av Sveriges allra mest omtalade band.

Det här ska dock på intet sätt betraktas som en fullskalig berättelse. Journalisten Klas Ekman är duktig med språket och förhåller sig just journalistiskt till sin text. Följaktligen är berättandet ytterst fragmentariskt precis som i tidningsartiklar. Människor som passerat revy genom bandet under åren berättar om olika episoder, men det blir aldrig riktigt djupt eller detaljerat. Exempelvis refererar Ekman till en Sonic-artikel som gjorde upp med bandet våldsamma leverne, men särskilt ingående avhandlas inte problematiken i boken. Det konstateras att grabbarna festade stenhårt med droger och galenskap men mejslas inte ut så mycket tydligare än så.

Men som sagt, är man inte ”The Dirt”-skadad och förväntar sig en detaljrik misärfrossande biografi är ”When We Were Winning” en fängslande reportageresa med Broder Daniel. Alla bandmedlemmar som fortfarande är i livet tar bladet från munnen och störst utrymme får naturligtvis Henrik Berggren som dessutom har sina egna små episoder daterade 2009. Det är väldigt lyckat.

Starkast intryck gör dock Martin Norbergs bildmaterial. Han har vid många tillfällen fotograferat gruppen och här kan vi verkligen följa dess framfart från början till slut med oerhört målande fotografier. Bilder växlas med gamla tidningsklipp på ett effektfullt sätt och förstärker (förmodligen medvetet) mytbildningen kring gruppen.

Dessutom slipper vi kommenterande bildtexter. Ingen talar om för oss vad vi ser, inte sen namn står utsatta, utan det är upp till läsaren att bilda sig en egen uppfattning och tolka in dokumentationen i bandets historia. Det är en väldig styrka.

”When We Were Winning” är fängslande läsning om ett fängslande band och att rekommendera till alla som har minsta intresse av svenskt muskliv och dess dekadenta baksida.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Klubb Republik
Årets bästa skivor 2008
Broder Daniel (2008-08-08)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner