Joyzine.se


Recension - Skiva

The Moon And The Nightspirit
Of dreams forgotten and fables untold, 2005
Skivbolag: Equilibrium Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2005-11-22
Hemsida: www.themoon.equilibriummusic.com

Klart att medeltida mysticism kan vara så väl spännande som småmysig och bra. Men då måste musiken framföras bättre än så här. Den mystiska ådra Ungerns The moon and the nightspirit har bakas in i lam folkmusik. Flöjter, fioler, kanske till och med någon harpa dyker upp i ljudbilden och duon kämpar frenetiskt för att skapa en drömsk stämning. Utan att lyckas.

Att tankarna direkt går till medeltiden kan visserligen ses som en framgång, men mer är det inte. Förutom att befästa sin musik i en förgången tid lyckas ungrarna knappt med något. Av debutalbumets nio låtar finns det ingen som står ut, som fattar grepp om lyssnaren och lurar in denne i musiken. Säljer in resten av skivan. Duon kämpar med folkmusikens alla medel, men tycks sakna känslan för att skriva spännande låtar.

Det ligger något mystiskt i luften, vilket gör att frustration uppstår när musikanterna inte förmår göra något av det. Det blir bara en fadd känsla, som ett förutsägbart slut på en actionfilm i medeltidsmiljö snarare än en tvistad Manoj Night Shyamalan dito. The moon and the nightspirit har formeln och egentligen också medlen men får inte ut annat än en dussinprodukt.

Kanske hade det låtit bättre om Agnes Toth varit en mer spännande sångerska, låtit mindre gnällig. Men jag är tveksam. Det här är en trist platta. Jag vill höra mer kreativ, mysig och intressant medeltidsfolk, inte sådant här halvdant Ataraxia-avkok. Det bästa är den lockande, smått mystiska titeln ”Of dreams forgotten and fables untold”. Den är i alla fall värdig en Shyamalan-rulle.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner