Joyzine.se


Recension - Skiva

Charons Nymfer
Se döden på dig väntar, 2006
Skivbolag: Ominous Recordings
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-08-22
Hemsida: -

Man kan i alla fall inte klaga på uppfinningsrikedomen. När rödvinspoeten Dick Lundberg är inblandad i något vet man på förhand att det kommer finnas både en och annan räv bakom örat, men det här tar priset. Tillsammans med Tomas Nilsson från Suicidal Seduction tar han här på sig uppdraget att föra Carl Michael Bellmans epistlar vidare till det tjugoförsta århundradet. Hur får man ens idén?

Bellman kan väl knappast anklagas för att vara särskilt lättsmält i original, men Charons Nymfer angriper girigt hans material för att göra det ännu svårare. Epistlarna draperas i en industriell ljudbild där gitarren distas sönder, där programmerade noisetrummor grusar högtalarna och där brus och smuts tycks vara lika viktigt som vackra toner. Det är en modern variant som klär innehållet i epistlarna väl, men lyssningsvärdet är tyvärr inte lika stort.

Det som gör ”Se döden på dig väntar” lite väl magstark och svårsmält är att duon (eller trion om man räknar med noiseartisten Marco som skivbolaget tycks ambivalent inför om han ingår i bandet eller inte) konstant envisas med att dista sönder även sången. Lundberg har en nyanserad röst och gör en känslofull insats, men mycket av känslan går förlorad när den göms under lager efter lager av brusiga filter. Det är väl tänkt att lyfta hela grejen till ytterligare en dystopisk nivå, men greppet fungerar inte.

”Se döden på dig väntar” är jämntjock. Ett roligt tankeprojekt som inte faller lika väl ut som man hade kunnat hoppas. Ibland blixtrar det till, som i Glimmande nymf och klassikern Märk hur vår skugga. Men som skiva betraktad är den här ansträngningen mest jobbig. Tyvärr.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner