Joyzine.se


Recension - Skiva

Pen Expers
Baby's Gone Straight, 2008
Skivbolag: I-Ration
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2008-04-29
Hemsida: www.penexpers.com

”Bring On The Heartache”, Pen Expers debut, var en av de första skivorna jag skrev om för Joyzine. En bra skiva, visst, men något fattades som jag skrev då. När det göteborgsbaserade bandet nu släpper sin andra platta märks det att något har hänt. Låtarna får ofta gå sin egen väg, inga tyglar används och som betraktare anser jag att detta drag är lysande. Smaka på ordet; lysande.

För även om Pen Expers fortsätter med att vara det deppigaste bandet jag vet, vid sidan av Broder Daniel, så kan nya influenser skönjas. Det är inte bara Joy Division och The Birthday Party längre. I Valentine Shirt hörs tydliga drag av 60-talspsykadelia och I Fell In Love With A Girl bjuder på okomplicerad garagerock. Det är nog inte bara bandet som har förändrats; även jag har blivit äldre, och nu förstår jag hur otroligt hjärtskärande Alexander Arvmans röst är. Det måste vara svårt att i varje låt få rösten att låta så totalt utan hopp att man förstår att det bästa bara är att gå och dö.

Det är faktiskt den känslan jag får av det hela. Albumet går från att handla om avsugningar och valium i armen till det ständigt återkommande temat; kvinnor som väljer att bryta upp och aldrig mer komma tillbaka. Inte ens den hoppingivande titeln I Fell In Love With A Girl ger lite ljus i tillvaron; när man delar sitt liv med någon, då är man på väg rakt mot helvetet.

Pen Expers är antitesen till all den, förvisso briljanta, popmusik som Göteborg ger upphov till. Förhoppningsvis kan fler människor få upp ögonen för dem, speciellt efter den Ian Curtis-revival som har kommit efter att ”Control” gått upp på landets biografer. Jag tror förresten att den har släppts på DVD nu. Köp den och ”Baby's Gone Straight, så att du itne blir alltför glad nu när våren verkar vara kommen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Pen Expers (2010-01-01)
Pen Expers (2007-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner