Joyzine.se


Recension - Skiva

V/A
Down To Grease On Holiday, 2006
Skivbolag: Filthy Little Angels Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-08-22
Hemsida: www.filthylittleangels.com

Idén att släppa en kopia av soundtracket till kultfilmen Grease, där 24 olika artister på sitt eget egensinniga sätt tolkar de 24 låtarna är självfallet alldeles lysande. Speciellt när det rör sig om independentartister som aldrig ens skulle tänka tanken att göra naturtrogna versioner av låtarna. Att resultatet sedan blir splittrat, ja det säger sig självt.

Musiken på soundtracket är minst sagt glad och glättig. Därmed är det en fröjd att höra hur vissa grupper tar fasta i detta och pressar bitarna över gränsen till överklämmig powerpop. Medan andra går i motsatt riktning och fullkomligt bryter sönder kompositionerna. ">Neils Childrens tolkning av Tears on my pillow må vara smått olyssningsbar, men det är ändå ett udda och kul grepp att angripa en musikalhit med noiseambitioner.

Många kompositioner faller tyvärr utanför ramen för vad jag tycker är kvalitativ musik. Vare sig det gäller pop, noise eller dansanta tongångar. Men självklart finns här också några riktiga guldkorn. Popkillers tolkning av filmens ledmotiv är en trevlig vitaminkick. Frommars gör Born to hand jive i en galet stompig poprock version och The Valentines får Mooning att påminna om Ramones. Extra applåder dessutom för den Debbie Harris och vibratofyllda rockpastischen av We go together som signeras The Debretts.

På dansmusikkontot plussar jag gärna för Animated Coochie Wonders som gör en stel technodänga inte helt olik klassiska Flat beats av Rock n’roll party queen och Kraftwerk möter Atmoic Swing gänget The International Karate Plus som avslutar hela skivan med Grease (reprise).

Som alltid med den här typen av samlingar är idén roligare än vad själva utförandet sedan blir. Men i det här fallet är det marginellt. ”Down to grease on holiday” är både rolig och till två tredjedelar musikaliskt intressant. Och det bästa av allt? För dem som är intresserade finns samtliga bidrag att ladda ner från skivbolagets hemsida.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Julspecial 2009
V/A (2004-01-01)
V/A (2007-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner