Joyzine.se


Recension - Live

Uddevalla Solid Sound dag 1
Uddevalla Solid Sound
2014-08-29
Av: Andreas Ivarsson
Publicerad: 2014-08-30
Hemsida:

När vi begav oss norrut med tåget mot Uddevalla och dess festival Solid Sound visste jag inte riktigt vad jag förväntade mig av festivalen. Innan i år hade jag inte hört talas om den och det kanske inte är helt märkligt med tanke på dess korta existens i ett festivaltätt Sverige.

Efter att vi installerat oss på hotellet begav vi oss till området för att betrakta Syster Sol. Första intrycket av festivalen gjorde mig nervös. Tio minuter efter utsatt tid höll de fortfarande på med soundcheck, i öltältet tog det 20 minuter att göra en Fajita, trots att vi var i princip ensamma i kön. Syster Sols ljud var blekt och publiken var otacksamt gles.

Om systern var missnöjd med detta faktum så var det inget hon visade. Otaliga gånger tackar hon publiken och säger hur fantastiskt det är att vara på plats.

Men efter denna spelning börjar det ta sig. Stor tar just stor plats på scen och det är synd, då det är Linda Pira som så tydligt är den mest intressanta av de två rapparna. Och från denna lite större scenen är dessutom trycket betydligt bättre från monitorerna och även publiken börjar strömma till.

När sedan Movits! bjuder upp till dans när mörkret faller har fältet fyllts av dansande glada ynglingar som jublar varje gång Rensfeldt ropar ut anti-rasistiska budskap. Det är underbart att musikvärlden ändå är så tydligt eniga i denna fråga. Fint är också Solid Sounds tydliga arbete mot främlingsfientlighet. Tumme upp!

Störst jubel under spelningen blir det givetvis när Timbuktu dyker upp i dängan Na Na Nah! Det är svårt att inte dras med i deras gung och enda sedan jag såg dem första gången på en liten rund scen på Popadelica 2009 har jag älskat varje spelning med dem, även om jag inte lyssnar på dem i vardagen.

Apropå Timbuktu så är det tydligt att det är han som är dragplåstret för kvällen. När han går på scenen är det inte många som inte står och väntar.

Och med vapendragarna Damn! så är det svårt att misslyckas. Hans lite mer mediokra skivsläpp senaste åren är förlåtna med scenenergin som denna.

Tråkigt är det desto färre som bestämmer sig för att inte kolla in Angel Haze, vilket bjuder upp på en tung nästan metaldoftande scenshow. Hon använder hela lungkapaciteten och det på skivan ganska softa beat blir hårt, smutsigt och hennes minspel påminner mycket om alla growlare som man sett på diverse metalfestivaler genom tiderna.

Den från början ganska trevande festivalen tar sig rejält på kvällen och blir en riktigt trevlig afton. Förväntningarna inför lördagen är stora. Mina personliga favoriter Kvelertak går på scen strax efter midnatt och frågan är om det blir lika bra som jag hoppas eller sticker de ut för mycket i det ganska hiphop-osande programmet? Ikväll får vi svaret.

Och ni som har biljett, ta er gärna ut i tid idag istället. Det blir så mycket mysigare då.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner