Joyzine.se


Recension - Skiva

Spinning Black Circle
S/t, 2007
Skivbolag: Spray Prod.
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-08-28
Hemsida: www.spinningblackcircle.com

De flesta band som slår igenom på bred front brukar få ett rejält följe av imitatörer efter sig. I många fall lyckas efteraparna låta lika bra eller rent av bättre än originalet. Men det finns genrer och framförallt band som inte går att kopiera utan att ha något alldeles extra. Tool är ett typiskt sådant band. Det är ofantligt många som försökt ta efter deras grej, men ytterst få som lyckats. Det krävs något väldigt speciellt för att frammana den suggestiva stämning som amerikanerna gjort till sin.

Debuterande norrlänningarna Spinning Black Circle lyckas, och de gör det dessutom utan att låta som en total ripoff. Tool-vibbarna är otroligt starka, inte minst i Prostitute som tycks som hämtad direkt från legendariska ”Ænima” och där vokalisten Joakim Åström får till en klockren Maynard James Keenan-imitation, men de är bara en viktig del i Umeå-gängets musikaliska soppa.

Tool är kärnan i vad det här gänget sysslar med, men tillskillnad från många andra kopior som bara tar fasta på det emotionellt släpiga travar Spinning Black Circle gärna iväg mot grungen. Jag hör så väl Soundgarden som radiosländan Bush på den här debuten. Dock utan att det blir särskilt tillrättalagt. Det är knappast Black Hole Sun vi snackar om här. ”Spinning Black Circle” är vacker och stämningsfull, visst, men aldrig fjäskig och hela tiden med hårda nypor runt hörnet.

Jag kan inte låta bli att imponeras av den här norrländska sextetten. Inte nog med att de är ett av få gäng som klarar att göra rättvisa av Tools taggiga arv, de har dessutom sinnesnärvaro nog att göra något nytt av prylen. Snyggt och respektabelt, jag har bara ett råd: köp!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2007
Joyzineåret: hallelujah

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner