Joyzine.se


Recension - Skiva

Colour Haze
All, 2008
Skivbolag: Elektrohash
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2008-11-24
Hemsida: www.colourhaze.de

Ibland kan något som vid första anblick verkar så enkelt och simpelt också vara så vansinnigt otroligt vackert. Logik, struktur och symmetri. Ta en kristall till exempel. Eller en snöflinga. Eller den anatomiska strukturen hos diamant. Allt ter sig så enkelt och så självklart. Som om en intelligent skapare lagt ner hela sin själ, som om det funnits en riktad tanke bakom varje enkel struktur (och nej, jag ska inte ge mig in på religionens områden här, det kan bli så elakt då). När det handlar om musik, rättare sagt stoner/shoegaze-artad musik; då skulle tyska veteranerna i Colour Haze mycket väl kunna vara denna intelligenta skapare.

”Allt är så perfekt” är en tanke som går på repeat när jag lyssnar på ”All”, germanernas sjunde fullängdare i ordningen. Och ändå behöver plattan inte alls vara lättlyssnad för den stora massan. Många är säkert de som skulle tröttna efter en låt och efterlysa mer innovation. Då har man inte lyssnat ordentligt. För variationen finns där, i små små bitar, ständigt stegrandes. Det är ett malande, det är storartad stoner, men kom inte och säg att det är enformigt.

En annan förstärkande detalj är frontfiguren Stefan Koglek. Denne eminenta herre spinner inte bara välljudade stonernät likt ett Honmonster värdig självaste J.R.R Tolkiens fantasieggande världsbild; även sången sitter perfekt. Den är subtil, den är sparsmakad, och den lyfter hela alltet. För att vara en stonerplatta är det förvånansvärt få omotiverade psykedeliska soloutbrytningar, i viss utsträckning kan stonergenren vara lika besudlad med tekniskt fulländade, men intetsägande, solospel som man kan hitta hos valfritt power metal-band på 80-talet. Detta är förstås något positivt.

Så, är man ett stort fan av Soundgarden, mer moderna Queens of the Stone Age och kanske diggar en gnutta Jimi Hendrix, eller om man kanske bara funderar på att åka USA kust-till-kust och behöver en road trip-platta, då bör man kolla upp Colour Haze. Fan, det är nästan så att jag själv funderar på att äntligen ta det där körkortet som alla tjatar om…

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Colour Haze (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner