Joyzine.se


Recension - Skiva

Spoiler
Hälsar på, 2003
Skivbolag: Birdnest Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2003-11-03
Hemsida: -

Ett nytt album med Spoiler, vad tänker man? I mitt fall något i stil med ”Suck, inte mer dödstråkig, vemodig Spoiler-pop”. Har aldrig sett storheten med de melankoliska norrlänningarna, men någon gång ska vara den första att nå upplysning och nu har jag gjort det. ”Hälsar på” överraskar mig och gör det väldigt positivt.

Det enda jag kan klaga på är att produktionen låter förbannat billig, men det gör absolut ingenting när låtmaterialet strålar. Det inledande spåret Promenad är fräsch upptempopop med starka drag av Jakob Hellman, men efter detta handlar det uteslutande om avskalad och känslosam popmusik. Musik som passar mig som hand i handske just i detta ögonblick. Klockan passerade tolv för några minuter sedan denna söndagsnatt, jag sitter med en kopp te och känner mig ganska ensam. Just nu finns det ingenting som skulle kunna passa bättre än den här plattan som bakgrundssoundtrack. Det jag vill ha sagt med detta är att Spoilers musik är fullproppad med känslor. Känslor som framkallar en längtan efter kärleken. Håkan Sörle sjunger väldigt inlevelsefullt.

Pressreleasen talar om tunga gitarrmattor, något som jag inte ens kan skymta på den här plattan. Däremot möts jag av en mängd finstämda melodier och en välavvägd dos melankoli. Att börja räkna upp favoritlåtar vore omöjligt då ”Hälsar på” fungerar alldeles utmärkt som en enhet. En sak är dock säker, det är en skiva som växer med lyssningarna. Ett verk som har många sidor att visa upp.

Jag kommer inte att revidera min uppfattning om exempelvis ”Jag lämnar filmen”-singeln, men namnet Spoiler kommer inte längre få mig att rynka på näsan. ”Hälsar på” är ett alldeles lysande album. Med fenomenalt vackra (trots sin enkelhet) texter som ”jag har aldrig mått så bra/minns den dagen när du sa/vi för alltid du och jag/jag har svårt att se mig hel/utan dig känns allting fel” (ur Var du allting som jag såg?) och ”när du är långt ifrån mig/så tror jag att jag förstår/att du betyder mer för mig än vad du kan förstå” (ur titelspåret) får herrarna mig fullständigt på fall.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Sommaren 2003 1
Spoiler (2001-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Mikael Lundman, 2011-04-17 14:19:21 (130.243.207.31)

Måste ha denna skriva, om det är så att ni sitter inne på den och vill sälja hör gärna av er lundman.mikael@gmail.com

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner