Joyzine.se


Fem korta

Sonic Magazine

Fem korta frågor till Pierre Hellqvist, chefredaktör för musiktidningen Sonic Magazine...

Ni närmar er med stormsteg nummer 36, vad är det som gör Sonic till en så viktig tidning i dagens musikklimat?
Först och främst att vi gör ett URVAL. Vi tar inte in vad som helst i tidningen, som så många andra, utan sådant vi och våra medarbetare gillar. Så har det varit från dag ett. Det gör att våra läsare har ett förtroende för oss. På sätt och vis gör vi ju ett urval ÅT dem. Det vi väljer att lyfta fram är värt för läsarna att titta närmare på. Och något gör vi uppenbart rätt eftersom läsarskaran genom alla år har fortsatt växa. (Därmed inte sagt att vi lyckas med allt, men det är en annan historia.)

Men det i sig, att vi gillar musiken, räcker i regel inte; det måste också, i alla fall för de längre texterna, ges goda förutsättningar för att såväl text som bild ska kunna ge våra läsare lite mer än vad de får hos andra medier. Får vi inte de förutsättningarna av artister/managers/skivbolag står vi hellre över och ägnar det utrymmet åt något annat: det saknas ju inte intressanta grejer att uppmärksamma. Vi vill bestämt undvika att bara vara en megafon åt skivbolagen. Svenska musikmagasin (här generaliserar jag en smula) har av tradition varit bra på att inta en skapligt oberoende hållning, åtminstone jämfört med amerikansk och brittisk musikpress som suttit och sitter djupt i knät på skivbolagen.

En annan för Sonic viktig egenskap är att vi låter skribenter, fotografer och ibland illustratörer bre ut sig - när det känns motiverat. Vi är extra mån om att lägga extra fokus på inhemska band/artister. Det är inte så många andra tidningar än Sonic som kan vika åtta sidor åt ett band som Laakso. Och hur sönderskrivet ett band som The Ark än är har ingen publicerat något lika ingående som vår special om dem i #33.

Sedan, förstås, är det faktum att Sonic är en tidning man både läser och kan lyssna på av vikt. Vår CD har varit guld värd eftersom den är så tätt kopplad till vårt redaktionella innehåll - det råder inga tvivel om att det handlar om redaktionens urval av det som är bäst just nu. Därför upplevs inte skivan som en i raden av skivbolagssamplers som andra tidningar ofta använder sig av. Återigen handlar det om trovärdighet.

Recensionerna i Sonic skiljer sig ibland ganska ordentligt mot sådana i andra publikationer. Hur ser en lysande recension ut?
Det finns ingen given mall för en lysande recension lika lite som det finns det för en lysande låt.

En lysande recension kan vara djup och analyserande. En lysande recension kan också vara snärtig, fyndig och bara rolig. Den kan vara saklig men lika gärna spritt språngande galen. I den bästa av världar lyckas en recension förena alltsammans. Hur som helst måste den vara välskriven - även om det icke alls är en garanti för en lysande recension. En välskriven text kan trots allt vara sjukt tråkig. Det krävs mer än så.

Finns det något du tycker saknas i svensk musikjournalistik av idag?
Lite för mycket - i synnerhet gäller detta den lite yngre bloggenerationen - handlar om att "ha koll", lite för lite handlar om att leverera oförglömliga texter. Lätt förenklat och med risk för att låta som värsta bakåtsträvande gubben kan jag tycka att hantverket att kunna skriva riktigt bra inte verkar lika prioriterat i dag.

Vi får in väldigt många ansökningar där folk vill börja skriva åt oss. Vi märker kvickt att ett flertal har god koll. Men i dag är det världens lättaste sak att ha koll. Att kunna skriva tycks däremot svårare än någonsin. Fler borde lägga lika mycket energi på det som att hänga på nätet...

Om du får drömma, vem/vilka skulle utgöra den perfekta coverstoryn för Sonic och varför?
Nästa svenska popsensation. Någon som skakar om tillvaron lika mycket som Håkan Hellström gjorde för sju år sedan.

Vilka fem musikhändelser ser du mest fram emot under hösten?
* Teddy Thompson - Folksångarparet Richard och Linda Thompsons begåvade son tolkar countryklassiker på plattan ”Upfront & Down Low”, som i Sverige släpps 20 augusti. Gör det med såväl insikt som en elegans värdig Ray Price.

* The Hives - Nytt album 8 oktober. Gruppen blir allt bättre på att fullt ut förverkliga sitt monotona, ryckiga, mekaniska driv. Sålunda är det inte det minsta förvånande att diverse hiphopkungligheter flockas kring dem.

* Fabienne Delsol - Nya skivan “Between You and Me”, släpps 27 augusti. Personlig favorit vars smakfulla symbios av bräcklig fransk chanteuse-pop och ruffig garagerock förtjänar att upptäckas av fler.

* Feist - Konsert på Cirkus i Stockholm den 2 oktober. Älskar inte varje låt med denna kanadensiska men gillar skarpt hur hon vägrar låta sig målas in ett hörn. I brist på annat beskrivs hon ofta som singer-songwriter men musiken är ju mycket mer än så. På scen säkert ännu mer.

* Reigning Sound - Alldeles för längesen världens bästa rockband släppte något nu. Får jag bestämma blir det i höst. De får gärna besöka Sverige igen också.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2007-08-21
Foto: Privat
Hemsida: www.sonicmagazine.com

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner