Joyzine.se


Recension - Skiva

Christian Kjellvander
The Pitcher, 2013
Skivbolag: Tapete Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2013-10-31
Hemsida: www.christiankjellvander.com

Vi har varit här förut Christian Kjellvander och jag. Precis vid den här punkten där han lägger ner hela sin själ i en skiva och jag sitter som lyssnare och hör själfullheten...men inget annat.

Jag tycker inte om när vi hamnar här. För jag vill att Christian Kjellvander ska vara så mycket mer. Att helheten ska bli större än delarna. Men tyvärr, det har bara hänt en enda gång. När det var den fullkomligt formidabla ansträngningen ”I Saw Her From Here/I Saw Here From Her” (2007) som var på tapeten. Där kombinerades Kjellvanders vackert känslosamma sång med ett låtmaterial att döda för. Jag kastar fortfarande in albumets riktiga guldkorn i allehanda playlists när stämningen så kräver.

Förhoppningarna att ”The Pitcher” ska bjuda på något liknande är förmodligen orättvisa, men jag blir ändå milt besviken. Christian Kjellvander har tillsammans med ett gäng elitmusiker klämt in sig i en gammal kyrka på landsbygden och spelat in något som arrangemangsmässigt och ljudmässigt låter oerhört bra. För att då inte tala om karlns sånginsats som är så själfullt vacker att ögonen tåras. Det är inget snack, Christian Kjellvander har en av Sveriges, kanske rent av världens, vackraste sångröster alla kategorier. Främst för att han sjunger från själen och att det hörs.

Men mitt i allt det perfekt vackra hittar jag inte låtarna som får mig att kippa efter andan. Det är snarare tal om vackra och behagliga transportsträckor. Trevligt att lyssna på, men inte riktigt vad jag vill ha av Kjellvander.

Vid två tillfällen tangerar han sina allra vackraste stunder. I grymt dramatiska The Crow och medryckande countrysmycket The Valley tåras ögonen, andningen fastnar i halsen och hela min kropp vill brisera i lyckliga skakningar. Inte minst det senare stycket är framme på gränsen till bitterljuv eufori. Det är så bra att det gör ont att Christian Kjellvander inte hittar läget där summan är större än delarna lite oftare.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa skivor 2007
Nervous Nellie
Christian Kjellvander (2006-08-11)
Christian Kjellvander (2008-05-31)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner