Joyzine.se


Krönika

Hultsfred Stockholm – logiskt men tragiskt

För andra gången på bara några år drabbas Hultsfred av den förlamande smällen – ni har inte längre någon festival på orten.
Man kan inte annat än lida med dem när FKP Scorpio spänner sina företagsmuskler och flyttar hela festivalen till Sigtuna, men samtidigt är det ett beslut som känns helt logiskt.

Vi tar historien i korthet sedan FKP Scorpio på en presskonferens i Spegelsalen på anrika Berns den här morgonen avslöjat att man tänker rycka upp hela Hultsfredsfestivalen med rötterna, flytta den till Sigtuna, kalla den Hultsfred Stockholm och att man tänker göra det nu. På momangen!

Det är det andra slaget mitt i solar plexus för Hultsfreds kommun på bara några år. Sommaren 2010 trodde ju alla att sagan var all för festivalen på riktigt. Då gick den – trots att kommunen pumpat in stora pengar för att rädda kalaset – i konkurs. Hela evenemanget blev inställt.

Året därpå levde Hultsfredsfestivalen dock upp igen. Tyska FKP Scorpio köpte konkursboet för en spottstyver och deklarerade med en treårsplan att nu skulle Hultsfred blomstra igen. Man var beredda att ta förluster för att bygga upp den anrika festivalen på nytt.

Många jublade, men comebackåret 2011 var rent publikt ett dunderfiasko. Det var en välarrangerad festival som genomfördes på ett i stort sett öde festivalområde vid Hulingens strand. Ifjol spottade man dock upp sig, publiksiffran ökade och det såg kanske rent av lite bra ut för Hultsfredsfestivalen igen...

Men så skriver vi den 20 mars 2013. FKP Scorpio kallar till presskonferens på Berns och släpper bomben. Hultsfredsfestivalen säljer för dåligt med biljetter i Hultsfred. De flesta biljettköparna finns i Stockholm. Hela schabraket ska flyttas till en golfbana i Sigtuna redan till sommaren.

Twitter svämmade omedelbart efter att beskedet landat över av upprörda röster om att Hultsfred ska promt ligga i Hultsfred och inget annat.

Jag förstår alla som uttrycker den åsikten, jag sympatiserar rent av med dem på sätt och vis, men samtidigt vet jag att det bara är den nostalgiska ådran som talar.

Alla minnen av salongsberusat rumlande längs med söndertältade ängar och magiska konsertupplevelser i gammal folkparksmiljö lägger ju per automatik ett stort romantiskt skimmer över festivalen. Men som bekant har festivalkartan ritats om, publiken väljer i större utsträckning evenemang efter andra kriterier än leriga campingplatser idag och då hamnar Hultsfred ofrånkomligt offside.

Att bedriva festivalverksamhet i den småländska myllan 2013 är en förlustaffär. Därför har FKP Scorpio kommit till vägs ände på den lilla orten.

När en ideell förening driver en festival, så som i de flesta exempel varit fallet i Sverige, är platsen viktig. När ett företag kliver in som aktör är det pengarna som är viktigast och lever då platsen inte upp till det förväntade kassaflödet är det inga konstigheter att flytta evenemanget. Det är en krass verklighet och inte så mycket att orda om.

Och det är ju ganska givet att det rent logistiskt blir våldsamt mycket enklare att göra en bra festival tio minuter från Arlanda och på lokaltrafiksavstånd från centrala Stockholm än bakom småvägar och snårskog i Hultsfred.

Det är naturligtvis ett enormt slag för Hultsfred som kommun att för andra gången på bara några år mista sitt stora stolta flaggskepp. Det enda som egentligen sätter orten på kartan och som fungerar som lok i det lokala näringslivet. Det här är en svart dag för dem.

Men samtidigt tror jag faktiskt att det här är det bästa för festivalen. Tyskarna vet naturligtvis precis vad de gör.

Men ”Hultsfred Stockholm”...vilket jävla namn.


Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Mikael Mjörnberg 2013-03-20

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner