Joyzine.se


Recension - Skiva

Disturbed
The Lost Children, 2011
Skivbolag: Reprise Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-11-09
Hemsida: www.disturbed1.com

Det finns knappast många metalband som har ett så stereotypt och eget sound som Disturbed. Det står klart när gruppen låter samla karriärens b-sidor på en och samma platta.

Från start till mål låter ”The Lost Children” som en synnerligen homogen platta där allt material passar ihop som en enda stor enhet. Tjuvläser man inte i konvolutet är det väldigt svårt att skilja ut vilka låtar som kommer från vilka plattors (”The Sickness”, ”Believe”, ”Ten Thousand Fists”, ”Indestructible” och ”Asylum” alla finns de representerade här) eror. Det är Disturbed med dess sound och sätt att bygga låtar rakt upp och ner.

Det hade kunnat vara en svaghet, men är tvärtom en riktig styrka. ”The Lost Children” framstår i själva verket som ett riktigt vasst släpp. På de ordinarie plattorna har gruppen varit väldigt mån om att åtminstone en handfull av låtarna ska vara riktiga hitkandidater. Det har gjort att de missat målet en aning då och då med låtar som varit lite väl listsniffande och som förstört helheten. Det händer inte här.

Snarare tvärtom. Det låter väldigt mycket Disturbed, men samtidigt är det här låtar som blivit b-sidor just för att de kanske inte matchade den tighta mallen. Låtar som är väldigt mycket rakt på sak. Låtar som kanske snitsats ihop med en lite lättsammare attityd för att de varit tänkt att släppas i andra sammanhang än på viktiga albumsläpp.

Rakt igenom är ”The Lost Children” fylld med starkt låtmaterial. Vi snackar ingen andrahandssortering. Vi snackar pur Disturbed-klass och det finns egentligen bara en sak som fallerar.

Gruppen har alltid varit duktig på att göra covers (Genesis Land of Confusion och Tears For Fears Shout är bra exempel) och gör det här återigen med Faith No Mores Midlife Crisis, men den avslutande tolkningen av Judas Priests Living After Midnight är vedervärdig. Uppenbarligen funkar det inte särskilt bra att ta en renodlad metallåt och stoppa in den i Disturbed-kostymen.

Men det är en brist jag kan leva med.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Festivalarrangörerna reflekterar
Disturbed
Disturbed (2010-01-01)
Disturbed (2009-06-26)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner