Joyzine.se


Recension - Skiva

Gösta Berlings Saga
Detta Har Hänt, 2009
Skivbolag: Transubstans
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-09-21
Hemsida: www.gostaberlingssaga.se

Jag vaggas in i ett skönt, varmt lugn av den här skivan. Helt instrumentalt försöker sig Gösta Berlings Saga på att berätta historier från staden och i spår som Sorterargatan 3 och Västerbron 05:30 är det lätt att skapa sig de mentala bilder bandet är ute efter. Ödelagda gator, flackande gatubelysning och kanske ett eller annat höstlöv som rastlöst driver fram över slitna asfaltsgator. Det är ingen vidare glad bild orkestern tecknar med sina toner, men den är ofrånkomligt vacker.

I alla fall i sina bästa stunder. Det händer att Gösta Berlings Saga faller in i allt för progressiva och jaminriktade episoder som mer framkallar skogsmullekänsla och hippifaktor än berättar något som är värt att veta. Det är tendenser som gruppen borde jobba på att tvätta bort om de vill kunna bli tagna riktigt på allvar. Hysteriska progsolon får kanske svettluktande a-kassenördar att nicka gillande, men det har inte mycket i god musik att göra. Speciellt inte om den har för avsikt att säga något vettigt om staden.

Hur instrumental musik nu kan säga någonting om något alls. Kanske är det bara så att man ska luta sig tillbaka, sluta ögonen och sjunka in i dvala till Gösta Berlings Saga. I sina finaste stunder är det precis vad den här musiken inbjuder till. Det är då jag känner av ett skönt, varmt lugn och låter mig vaggas trött av de svängigt behagliga tongångarna.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Gösta Berlings Saga (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner