Joyzine.se


Recension - Skiva

Middle Class Rut
No Name No Color, 2010
Skivbolag: Bright Antenna Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-11-20
Hemsida: www.mcrut.com

Den som letar skola finna lyder ju en välbekant klyscha. I fallet Middle Class Rut behöver man inte ens leta för att hitta mängder av kopplingar till vår egen populära duo Johnossi. De debuterande jänkarna är två till antalet och gör mer ljud än vad som borde kunna vara möjligt på bara gitarr och trummor. Omslaget pryds av en bild där herrarna stilar med varsin ansiktshalva helt i stil med Johnossis tidiga pressbilder och de två grupperna delar rent av låttiteln Dead End (båda är dessutom synnerligen delikata om än på helt olika sätt).

Med allt detta sagt är jag tämligen övertygad om att Middle Class Rut aldrig tänkt tanken att plagiera Johnossi. Det har bara fallit sig så att likheterna blivit så många. Rent musikaliskt finns förstås också vissa likheter. Det är rappt och uppbyggt kring en till synes aldrig sinande energi, men här skiljer sig grupperna, eller ska vi säga duorna, ändå ganska markant från varandra.

Man ska inte ta ifrån Johnossi att de då och då brakar loss i hårdrocksminnande råställ, men deras styrka ligger ändå i välmejslade melodier och snygga refränger. Middle Class Rut satsar mer på rått sväng. De har några snygga refränger, jo visst, men deras sätt att komponera är långt ifrån lika intrikat eller skickligt som Johnossis.

Istället handlar det om djuriskt driv och en inställning som ofta mynnar ut i ett ganska mangligt rocksound. Där låtidéerna kanske saknas bygger Middle Class Rut istället upp med en obändig vilja och det funkar nog så bra. ”No Name No Color” är från inledande trevaren Busy Bein' Born till ilskna Alive Or Dead och nämnda Dead End en platta som ger mersmak.

Det råder ingen som helst tvekan kring att det finns utrymme för två spänstiga duos av den här typen på rockscenen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner