Joyzine.se


Recension - Skiva

Celesty
Mortal Mind Creation, 2006
Skivbolag: Dockyard 1
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2007-02-20
Hemsida: www.celesty.net

Vad är det med finnar och klibbig fantasypowermetal? Ibland kan de vara lika påfrestande som italienarna. Det må så vara att ”Mortal Mind Creation” är den tredje delen av den saga som tog sin början med debutalbumet ”Reign of Elements” och sedan fick en uppföljare i form av ”Legacy of Hate”, jag bryr mig faktiskt inte. Tvärtom rynkar jag istället på näsan och kliar mig lite tafatt i min begynnande skäggstubb när inledande Lord of Mortals drar igång.

Det finns en viss formel för den här typen av musik. 80-talsdoftande syntmattor är en. Snabba solon en annan. Körer och sångpålägg en tredje. Tacka gudarna för att falsetten används ytterst sparsamt. Vilket jag tyvärr bara tror kan härledas till att sångaren Antti Raillio är en ganska risig sångare. Sången låter ansträngd och allt för många gånger tror jag att herr producenten har fått gå in och styra upp skutan på rätt köl igen.

Nu låter jag kanske extremt hård men det är svårt att finna några värmande superlativer. Celesty rör sig i samma sanka marker som allas vårt eget Hammerfall. Eller varför inte likvärdiga Dream Evil. Fast flera nivåer lägre. Som en blek kopia på band som redan i sig är bleka och urvattnade. Kort sagt, det har gjorts förut, och det har gjorts bättre.

Om jag ska vara riktigt snäll skulle jag kunna ge ett halvt plus till produktionen. ”Mortal Mind Creation” låter inte lika polerad som jag hade väntat mig, förutom sången då. Om det beror på bristande kunskap eller om det är ett medvetet val lämnar jag osagt. Nej, det här var ett riktigt bottenskrap, jag hoppas, för både min egen del, och alla andras, att det inte blir någon fortsättning på denna tämligen mediokra fantasysaga.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner