Joyzine.se


Recension - Skiva

The Beginning
In Everything, 2010
Skivbolag: Uptown Hipsters
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2010-05-14
Hemsida: myspace.com/thebeginningsweden

Att kalla sig själv för "början" är att sätta sig på en rätt hög häst. Musikens urmoder, liksom. Bakom The Beginning står Anders Ljunggren som även är en del av bandet Trummor & Orgel. Ingen novis alltså, även om "In Everything" är soloartistens debutplatta. Pressinfon lovar solskenspop och genomarbetad popmusik som inte görs länge. Jag hoppas således att musiken doftar lika mycket självupplevd ungdom, som omslaget doftar dito hockeykortsbarndom.

Direkt hörs ekot från Manchesterpopens glansdagar och jag förs tillbaka till första gången jag hörde Stone Roses debutplatta. En lugn retropärla vid namn Sometimes it's so hard som med det där härliga djupet i sången som Ian Brown stoltserade med och som i sin tur lånar än längre tillbaka och Beatles. Stämmorna är helt underbara, produktionen mycket slick och det är kul att herr Ljunggren inleder med en så pass stillsam låt. Tänk återigen Stone Roses debut, parallellerna är övertydliga.

Sedan blir det lite mer upptempo och flummigt i All the time och här är inspirationen snarare Small Faces och northern soul. Flörterna med storheterna från förra seklets senare hälft fortsätter skivan igenom, lite Beach Boys här, lite Primal Scream där. Hela tiden känns det ändå modernt, produktionen har nog gjort sitt där, och brett även om det initialt kan tyckas smalt.

Musiken känns verkligen inte daterad vilket kanske beror på att han, The Beginning, har inspirerats av några av de största. Lite väl inspirerat kanske emellanåt, där Time of your life låter misstänkt likt en låt jag redan har i skivhyllan. Mycket gitarr, trummor och bas blir det, samt stora portioner percussion och keyboard, men var och en av låtarna är kryddade med ytterligare instrument. Flera svängiga spår bjuds lyssnaren på och en riktigt grym avslutande Here she comes, med ett härligt pianodriv och ett Rolling Stones i sin allra mest psykadeliska kostym.

Det är kusligt, men här har jag fått en skiva som får anses i det närmaste skräddarsydd för mig. Just den poprock som jag får erkänna mig svag för. Visst kan jag hitta svagare låtar, Find out ryggar jag tillbaka för, men allt som oftast drömmer jag mig tillbaka till den där ungdomen. Min pappas alltså, för så pass ung var jag inte när den här musiken slog igenom. Verkligen en bra skiva för den som gillar Madchester, psykadelisk brittisk pop och nej, pressinfon ljög inte. Sämre blir det inte för att "In everything" lyckas göra mig på riktigt bra humör efter en annars genomkass dag, så därför delar Bengt Frithiofsson generöst ut fyra rungande solar till The Beginning.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Crystal Ball

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Petter, 2010-05-17 08:02:52 (212.247.2.147)

Lyssnade just på Spotify. Kanonskiva!

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner