Joyzine.se


Intervju

Crystal Ball

För första gången i Joyzines historia presenterar vi nu en intervju i fråga/svarform. Det är det schweiziska bandet Crystal Ball som ställs mot väggen och avslöjar allt om sin fäbless för pudelmetal. Scott Leach, gitarrist i Schweiz svar på Europe hade följande att förtälja.

Ge mig lite information om Crystal Ball! Releaser, historia etc.
Bandet bildades som ett coverband vid namn Cherry Pie 1995. Vi spelade låtar av band som Bon Jovi, Whitesnake, Pretty Maids, Dokken, Malmsteen, Pink Cream 69, Krokus, Def Leppard och sådan musik. Min ursprungliga mening med att bilda ett coverband var att komma ut på vägarna. Jag kunde inte hitta rätt folk för att bilda ett ”riktigt” band och då var coverbandet den enda lösningen. Jag tänkte att om en kille var en idiot (som de flesta musikerna i Schweiz) var det bara att ersätta honom. Det gör ju inte så mycket när man bara lirar covers. Men efter ett tags letande hittade jag perfekta killar och det är de som fortfarande är med i bandet. Vi har en väldigt bra personkemi i bandet och det var anledningen till att vi slutligen började skriva egna låtar. Vårt första album ”In the beginning” släpptes 1999. När vi började skriva egna låtar ändrade vi också bandnamnet till Crystal Ball.
Varifrån har ni fått bandnamnet?
Jag lärde känna en flicka som hette Crystal och plötsligt fanns namnet Crystal Ball bara där i mitt huvud. Vi letade efter ett namn som inte skulle binda oss till någon speciell kliché. Namnet ger oss rum att utvecklas och vi kan ha alla typer av omslagskoncept för allt går att se i en kristallkula. Dessutom tror jag att alla skulle älska att blicka in i en kristallkula och kunna se sitt öde. Så folk ska bli nyfikna på bandet.
Vad influeras ni av?
Mest band från 80-talet och några nya från 90-talet. Vi växte upp med 80-talshårdrock och metal och det är det vi tycker om. Vi influeras av band som: Def Leppard, Bon Jovi, Dokken, Pretty Maids, Whitesnake, Helloween, Pink Cream 69, Scorpions, Y. Malmsteen, Europe, Queensryche, Stryper, Royal Hunt etc.
Jag har hört väldigt lite om den schweiziska metalscenen, hur ser den ut? Några bra band du vill nämna?
Scenen är inte särskilt stor, det beror nog på att Schweiz mainstreamscen är väldigt USA-orienterad. Folk bryr sig inte så mycket om hårdrock eftersom det inte är särskilt inne för tillfället. Men Tyskland ligger ju nära så våra scener flyter samman i musikvärlden. Här finns band som: Krokus, Gotthard, Shakra, China Gurd, Samael, Celtic Frost och Coroner för att nämna några.
Hur har responsen varit på er nya platta ”Virtual Empire”?
Vi har fått recensioner i alla typer av tidningar runt om i världen och de flesta av dem är positiva. Vi har dessutom fått bra reaktioner av fans, vi e-mail och i gästboken på vår hemsida.
Jag tycker det skriker 80-tal om er musik! Är det er avsikt eller är ni ute efter att utveckla metalmusiken?
Du har rätt! Det är våra rötter och vi vill inte dölja dem. Det är naturligt at vi utvecklas, vilket vi gjort genom våra album, men vi kommer aldrig börja spela nyare typer av metal.
Hur skulle du vilja beskriva er musik för någon som aldrig hört er?
Den är väldigt melodisk och kraftfull, den kommer få dig att le.
Vem skriver texterna? Tycker du texterna är like viktiga som musiken? Vad handlar era texter om?
Texterna skrivs av mig (Scott Leach) och vår sångare Mark Sweeney. Jag tror inte att texterna är lika viktiga i Europa som i USA, så för vår del är musiken viktigare än lyriken. Texterna handlar om saker som påverkar oss. De flesta av dem handlar om kärlek, smärta och sex men också om vad som händer i världen och vad som kommer hända i framtiden. Musik handlar om känslor och jag tror olika människor relaterar olika till våra låtar.
Vilket land tycker du har den bästa metalpubliken?
Eftersom vi inte spelat i alla land i Europa vore det orättvist att nämna något. Men på vår senaste turné med Dokken fick vi svinbra reaktioner på alla ställen. Skillnaden var att vi är mer kända i till exempel Tyskland än i Frankrike och Belgien. Ärligt talat är skillnaden inte särskilt stor. Hur bra publik det blir beror mest på vilken veckodag det är.
Tyskland är ju en enorm marknad för er typ av musik, det måste väl vara där ni går bäst?
Ja, Tyskland och Japan är det största marknaderna för oss. Även Schweiz är en bra marknad eftersom vi kommer härifrån. Men nu när vi signat för Nuclear Blast blir hela Europa viktigt för oss. Vi hoppas självklart på att bli kända överallt.
När vi ändå är inne på Tyskland. Vad tycker ni om ert bolag Nuclear Blast? Hur är deras distribution och promotion av era plattor? Är ni högt rankade bland bolagets band?
Eftersom vi kommer från ett mindre bolag är Nuclear Blast ett stort steg framåt för oss. Deras distribution och promotion är väldigt professionell så vi kan nå ut till många fler människor nu. Vi är verkligen inget av de viktigaste banden på bolaget. Det är band som Manowar och Stratovarius som är stjärnorna, men vi får vad vi behöver och vid framgång kommer vi få mer.
Gör ni många spelningar? Några turnéer planerade för den närmaste framtiden?
Ja, jag är glad att du frågade! Vi spelar så mycket vi kan, för spela live är det bästa vi vet. Vi har några enstaka gig under sommaren och till hösten ska vi vara förband åt U.D.O genom Europa.
Har du något roligt turnéskvaller att dela med dig av?
Vi är faktiskt för tråkiga för att skapa bra historier. När vi turnerade med Pretty Maids under 2001 kallade de oss för ”Christian Ball” eftersom vi inte rökte och söp som de gjorde.
Vad är det värsta som kan hända när ni är på scen?
Att inte veta hur nästa parti går, eller ännu värre, att inte veta vad nästa parti är. Generellt är det riktigt dåligt om man inte kan koncentrera sig på det man gör.
Om du fick chansen att sätta upp en drömturné med tre band, vilka skulle få spela då?
Y. Malmsteen, Def Leppard och Queensryche. De skulle självklart bara få spela gammalt material.
Brukar de stora banden inkludera Schweiz i sitt turnéschema?
Ja då, nästan alla band som spelar i Europa kommer till Schweiz. De gör dock bara en show eftersom det är ett litet land.
Tycker du det är viktigt att ha långt hår, läderkläder, nitar etc. när man spelar metal?
Jag tycker det är lika viktigt eller oviktigt som någon annan image inom någon annan musikstil. För mig är det på det sättet jag tycker om att klä mig. Så som jag klär mig på scen är precis som jag går klär mig om jag går ut en lördag kväll. Jag antar att det är ett sätt att visa att jag inte tillhör mainsreamscenen.
Vad är er inställning till alkohol och tyngre droger?
Vi är nog det mest ”rena” bandet som finns. Personligen dricker jag inte alkohol över huvud taget. Resten av bandet överdriver inte heller drickandet, de tycker bara det är okej att ta en öl. Showen kommer aldrig tillåtas att bli påverkad av alkohol. Händer det kommer den skyldiga bli utsparkad ur bandet. Det har aldrig förekommit illegala droger i bandet och det kommer aldrig att göra det. Droger suger och är för förlorare som inte vet vad de ska göra av sig själva.

Där tystnar Scott Leach och tackar för intervjun. Kanske är det dags att gå ner i replokalen och svänga pudelfrillan eller kanske ännu troligare, dags för ett möte med Schweiz motsvarighet till NOGT-NTO.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2002-08-05
Foto:
Hemsida: www.crystal-ball.ch

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner