Joyzine.se


Krönika

Är Bråvalla ett hot mot Metaltown?

Det har målats upp som ett stort krig mellan två giganter. Bråvalla mot Peace & Love. Men faktum är att Bråvallafestivalens plötsliga intåg på den svenska marknaden kan hota ännu en redan etablerad festival – Metaltown.

I grund och botten är det inte min egen tanke. Det kan jag villigt erkänna. Men tidigare i veckan när jag twittrade om de senaste ryktena kring band till Bråvallafestivalen räckte en ivrig följare upp handen med en fråga.

Med tanke på vilka band som bokas och ryktas till Bråvalla, borde inte Metaltown ligga lite illa till?

Ju mer jag tänker på det. Ju mer logiskt känns det. För samtidigt som den nya storfestivalen i Norrköping utgör ett direkt hot mot likaledes gigantiska Peace & Love (samma datum, liknande målgrupp, enorma ambitioner, jag ni känner till de där förutsättningarna och gör ni det inte läser ni mer om dem i de här krönikorna: ”Bråvalla Festival ska bli störst i Sverige” och ”Det stora bokningskriget – hur kontrar Bråvalla?”) har de genom sina inledande bokningar klampat rakt in på de territorier som tidigare varit Metaltowns.

Den göteborgska metalfestivalen har tidigare år legat ganska bekvämt i mitten av juni. Visst Sweden Rock har legat i nära anslutning, men med en lite annan inriktning inom den hårdare musiken och därmed en lite annan målgrupp. De två festivalerna konkurrerar på så sätt inte om exakt samma band. Getaway Rock i Gävle för den delen har förstås haft ett liknande fokus, men i och med dess placering längre fram under sommaren har de inte omedelbart slagits om exakt samma band i och med olika turnéperioder.

Men nu kommer alltså Bråvalla (styrd av FKP Scorpio som passande nog också köpt på sig Getaway Rock) dundrande in på festivalscenen och placerar sig så tätt in på som två helger efter vad som traditionellt varit Metaltowns helg de senaste åren. Med ens konkurrerar man om ungefär samma band och inte nog med det, de initiala bokningarna till festen i Norrköping har haft viss slagsida åt rock och metal.

Betänk följande. Bråvalla har så här i början bokat Rammstein, Volbeat och In Flames. Tre akter som samtliga varit framträdande på affischerna under tidigare års Metaltown och som festivalen högst logiskt borde ha varit intresserade av att boka i år igen (ja bortsett från In Flames då som ju om traditionen ska vara rådande headlinar vartannat år). Man har även fångat upp Stone Sour som i min bok skulle kunna vara ett alldeles typiskt Metaltown-band.

Dessutom råkade ju en annan gammal Metaltown-favorit, Bullet For My Valentine, även om de ännu inte offentliggjorts som klara för Bråvalla av misstag avisera på sin hemsida att de ska spela i Norrköping. Med andra ord förmodligen ytterligare en given bokning som metalfesten i Göteborg kan gå miste om. Visst, ett band kan spela på flera olika festivaler, men de internationella akterna gör ju för det mesta ganska exklusiva framträdanden i varje land.

Till detta kan läggas att ett gäng som Queens Of The Stone Age landade på Peace & Love.

Konklusionen är tydlig. Metaltown har fått kraftfull och förmodligen ovälkommen konkurrens om bokningarna från den stora nykomlingen med tyska muskler bakom sig. I takt med att Bråvalla har radat upp sin tunga bokningar har Metaltown kontrat med – ingenting.

Man har inte presenterat en enda bokning ännu och på festivalens hemsida är det fortfarande årets datum som hamnar i blickfånget när man surfar in. Frågan är således berättigad.

Vad händer med Metaltown?

Vi är många som vill veta.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Mikael Mjörnberg 2012-11-25

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner