Joyzine.se


Krönika

Det stora bokningskriget – hur kontrar Bråvalla?

Peace & Love med Live Nation i ryggen uppges ha gjort klart med Depeche Mode till festivalen nästa sommar. Det väcker en stor fråga, hur kontrar Bråvalla och FKP Scorpio?

När Arvikafestivalen bokade Depeche Mode till sommaren 2009 var det arrangörernas drömbokning och en konsert som lockade rekordpublik till den lilla värmländska orten. I förlängningen ledde det till konkurs för festivalen.

När Peace & Love precis, med kommunens och en engagerad grundares hjälp, undanröjt just ett konkurshot uppges de stå för dörren att presentera just Depeche Mode som dragplåster till sommarens festival (det uppger Nöjesbladet ). Det är ett lustigt sammanträffande och samtidigt ytterligare en fet understrykningslinje under det faktum att steget mellan himmel och helvete i festivalbranschen ofta är kortare än vad man tror.

Peace & Love har aviserat bandsläpp till nästa vecka och det mesta tyder på att det faktiskt är de gamla ärrade synthpionjärerna som kommer att presenteras då. Inte bara på grund av ryktena. Lägger man pusslet kan man konstatera att Depeche Mode kallat till presskonferens i Paris för att presentera planerna på en stor världsturné just i inledningen av kommande vecka.

Men kanske än viktigare, Depeche Mode representeras av Live Nation som är den störste leverantören av band till just Peace & Love. När FKP Scorpio slagit på stortrumman med Bråvallafestivalen och sina bokningar av Rammstein, Green Day och Avicii ligger det minst sagt i bokningsjättens intresse att Peace & Love överlever och fortsätter frodas med stora band och stor publik.

Festivalkriget är inte bara ett krig mellan Bråvallafestivalen och Peace & Love (båda festivalerna anordnas ju som bekant 27-29 juni nästa sommar och siktar på storpublik i Norrköping respektive Borlänge), det är lika mycket ett krig mellan bokningsbolagen FKP Scorpio och Live Nation som slåss förtvivlat för minsta lilla marknadsandel på den svenska marknaden. Därför är det fullt logiskt att sätta Depeche Mode på Peace & Love.

Festivalen må nyligen ha varit konkursmässig, men det tycks bara finnas en väg och det är framåt.

Den stora frågan nu är ganska given. Hur kontrar Bråvalla?

Det här är bara ett schackdrag av många i vad som kommer att utveckla sig till det stora bokningskriget...

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Mikael Mjörnberg 2012-10-19

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner