Joyzine.se


Recension - Skiva

Twin Zero
The tomb to every hope, 2006
Skivbolag: Undergroove
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2007-04-03
Hemsida: www.twinzero.net

Vid en första anblick på konvolutet till ”The Tomb To Every Hope” vandrar mina tankar iväg till en viss före detta amerikansk vicepresident vid namn Al Gore. Framförallt till dennes omtalade kampanj för att rädda vår fina blå planet från att bli en ful brun dito. Den tillhörande textremsan som löper över den ödsliga rymdodyssé som pryder omslaget till skivan berör också föga upplyftande begrepp och fenomen som undergång, att allt hopp är förlorat och med en blodröd sol som bränner oss alla. Om nu brittiska hårdingarna i Twin Zero är miljöaktivister eller inte har jag ingen aning om, men visst vore det en ädel tanke.

Episk metal är en tänkbar beteckning på de små visor som ryms på ”The Tomb To Every Hope”. Hårdare takter blandas upp med mer varsamma, progressivt doftande alster. Sångaren Karl Middleton visar att han behärskar ett helt gäng sångtekniker även om han faktiskt inte riktigt låter så tuff som han tror när det är dags för mer energisk skriksång. Twin Zero påminner i allmänhet lite om en mjukare och luftigare version av den forna Göteborgsorkestern Transport League.

Just det progressiva elementet tillåts ta större plats allt eftersom jag tuggar mig genom skivan. Men det görs fortfarande väldigt smakfullt. Acceptane of the End, skivans längsta spår, drar iväg en bra bit över tolv minuter, men kommer ändå undan med hedern i behåll. Framförallt genom den snygga låtstrukturen och övergången från långsamt och stämningsfullt till nästan poppigt hårt.

”The Tomb To Every Hope” är överlag en väldigt bra skiva. Den är snyggt producerad, har en bra spridning på låtarna och innehåller en känsla av allvar och desperation. Ändå står jag och vacklar lite med betyget. På något sätt blir den lite väl förutsägbar. Som jag tidigare nämnt saknas det även lite tryck i sången när det väl är dags att växla över till mer energifyllda partier. Sakta men säkert infinner sig en känsla av att det borde finnas ytterligare en växel att lägga in.

Jag kommer ändå sätta ett högt betyg, i förebyggande syfte. ”The Tomb To Every Hope” är ett gediget musikaliskt hantverk och jag hoppas att de små frågetecken som finns är utslätade tills nästa gång vi stiftar bekantskap. Vore trist att behöva sänka betyget. Då ser jag även att Twin Zero skippar att skicka med en extraplatta med remixer av gamla låtar. En platta med fyra instrumentala låtar är inte alls särskilt spännande.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner