Joyzine.se


Recension - Skiva

Waylander
Honour amongst chaos, 2008
Skivbolag: Listenable Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-08-12
Hemsida: www.waylander.org

Det senaste albumet Waylander lyckades klämma ur sig kom 2001. Sedan dess har gruppen enligt Listenable, citat: ”spent years bringing mosh pits to festivals across Europe”, varpå det följer en uppräkning av tre tämligen obskyra arrangemang. Starkt jobbat på sju år!

Men det är inte detta missriktade försök till skryt som är det mest komiska i kråksången. För hur moshar man egentligen till flöjtsolon? Waylander är ännu ett band som kallar sig folk metal och på ett ganska obekvämt sätt mixar någon form av medeltidsestetik med standardmässig svartmetall.

Ingen mosh således. Men ett par tvivelaktiga kompositioner bjuds det desto frikostigare på. Jag är i och för sig inte den som ser ner på musikaliska korsbefruktningar och flöjt är ju trots allt ganska tufft, men det måste ske med en viss precision. Alla band som tror att det är nytt och coolt med flöjttutande svartmetall låter ju likadant. Alla har samma billiga skitproduktion. Alla har samma dåliga skarvar musikstilarna emellan. Alla skriver låtar som egentligen aldrig borde platsa på en platta. Waylander står för allt det uppräknade.

Således är det kanske inte så konstigt att orkestern bara fått bringa trollstämning till tre obskyra festivaler värda att nämna de sju senaste åren. Att döma av promobilderna har de i alla fall lustiga kostymer, vilket förmodligen är anledningen till att de blivit bokade över huvud taget. Det är en gåta att ingen klarar att sy ihop den här mixen på ett fungerande sätt. Jag vill faktiskt höra stöddig metal med en välinkorporerad flöjt. Det vore ju stencoolt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner