Joyzine.se


Recension - Live

Meshuggah
House of Metal, Umeå
2008-02-15
Av: Johan Norström
Publicerad: 2008-02-19
Hemsida: www.meshuggah.net


Jag återvänder till brottsplatsen. Meshuggah spelade i Umeå på Umeå Open för 5 år sedan, en fantastisk konsert som jag är tacksam att jag fick bevittna. De ställer upp på samma scen här på House of Metal som de gjorde då, och om inte minnet sviker mig tror jag de har samma snygga backdrop som de hade då. Upplagt för repris alltså? Jajamensan

Det råder en mycket mer förväntansfull stämning i publiken den här gången, vilket förmodligen beror på att det var längesedan Meshuggah spelade på hemmaplan (eller den kommande skivan ”obZen” som verkar fruktansvärt bra). När bandet till slut drar igång utvecklas stämningen till eufori och såväl publiken som bandet är med på noterna direkt.

Bandet är inte bara tajta, de är tajta som en maskin. Man kan prata om kompetens i andra sammanhang men det mesta bleknar i jämförelse med Meshuggah. Dessutom är det inte så att de vill peta oss på näsan med sina kunskaper, nej snarare får jag känslan av att de vill att vi ska delta, de vill att vi också ska bygga det massiva, kaotiska ljudlandskap de är skyldiga för. Och det är nog därför Meshuggah gör sig så mycket bättre live än på skiva. De lyckas. Det som är så ordnat, så klippt och klistrat på skiva utvecklas här till kaos. Begrepp som 16/5-takt och annat nörderi upphör att existera när Meshuggah bjuder in oss till sin värld, och allt som återstår är nuet. Och jag omfamnar nuet.

Alldeles för fort tar det slut och känslan jag har efteråt är ganska obehaglig. Var ska jag ta vägen? Vad ska jag göra? Hur ska något kunna överträffa det här? Men med lite perspektiv kan jag konstatera att minnena från den där gången 2003 nog överglänser dessa.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Nanuh
Årets bästa 2012 enligt Johan Norström

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner