Joyzine.se


Recension - Skiva

Sista Skriket
Martyren (CDs), 2009
Skivbolag: Buzzbox Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-07-21
Hemsida: www.sistaskriket.com

Första gången jag stiftade bekantskap med punkkonstellationen Sista Skriket hade jag inga högre tankar om dem, det erkänner jag villigt. Då kändes de mest som ännu ett ungt, naivt band som trampade på i redan uttjatade spår där en mängd mediokert trallande band redan prövat lyckan utan någon vidare framgång. Jag trodde ärligt talat inte att orkestern skulle vara särskilt länge.

Sedan dess vore det lögn att påstå att jag följt herrarna på särskilt nära håll, men jag har ändå noterat dess existens. Något spår här och var har skvallrat om att de faktiskt stått sig bättre än vad jag förutspådde den där första gången. Singeln ”Martyren” är det slutgiltiga beviset på att jag hade helt fel och det känns väldigt skönt att erkänna det när de här tre spåren snurrar.

Låt gå för att Radiopassiv är en ganska meningslös liten låt, men så är den ju också b-sida på en singel. I övrigt handlar den här inspelningen om pur punkprakt. Sista Skriket vågar experimentera med sin form och blir rent av lite poppiga på sina ställen. När de smyger in en Slagsmålsklubben-minnande synth i Tankar träffar de mitt i prick. Melodin i titelspåret är så smittande att den omöjligt går att borsta av sig och energin är så hög att det börjar koka i hela rummet.

Då och då dyker det upp band som visar att den hopplöst stagnerade svenska punken faktiskt lever och i dagsläget har Sista Skriket växt ut till att bli en av de representanterna. Det ska visst dyka upp en ny långkörare framöver. Plötsligt ser jag med stor tillförsikt fram emot det släppet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Sagan om hur högmod går före fall
Sista Skriket (2010-01-01)
Sista Skriket (2007-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


......, 2009-08-03 11:44:51 (83.177.76.79)

jag tycker inte alls om sista skrikets nya musik. De har omvandlat sin punk till någon sorts mainstream elektrorock. Visst de kommer få en massa ny fans, men jag tror att de kommer förlora en heldel också.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner