Joyzine.se


Recension - Live

Franz Ferdinand
Hultsfredsfestivalen
2009-07-08
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-07-10
Hemsida: www.franzferdinand.co.uk

Det här är en sådan där kväll när allting bara är perfekt. Skymningen faller medan Franz Ferdinand står på scen och fyrar av vad som till en början är ett snudd på fantastiskt hitfyrverkeri. Det fungerar utmärkt att som skottarna plocka fram den tunga arsenalen redan från början istället för att som så många andra turnerande grupper proppa inledningen av setlistan med nummer från den senaste plattan, det alster som ligger till grund för det aktuella turnerandet. Alexander Kapranos och hans mannar blandar och ger från samtliga sina plattor och får publiken vid Hulingen att börja koka.

Men det är inte bara att låtvalen är briljanta som gör att det slår gnistor om Franz Ferdinand den här aftonen. Även drygt halvvägs in i tillställningen, när den genuina kvaliteten på materialet börjar svikta en aning, håller det sig uppe med hjälp av en enorm energi och gnista. Tempot är högt, skottarna är fokuserade och Kapranos sjunger riktigt bra. Det är ett band som inte bara kommit till Sverige för att gå till jobbet, utan ett par herrar som kommit hit för att explodera.

Publikfriande samlas de dessutom runt Paul Thomsons trumset för en liten rytmuppvisning där samtliga Franz Ferdinands deltar. Det kan tyckas simpelt, men den här gnistrande natten är det helt rätt. Som avslutning ställer de dessutom all sin struttiga rock åt sidan för att istället förkovra sig i ett discostycke som suggestivt pumpar ut över Hulingens strand i många, många minuter. Det är väldigt snyggt och inte minst överraskande. Jag hinner tänka att skottarna bara inte får komma ut och göra extranummer när de efter den här uppvisningen en efter en kliver av scenen i dovt skimrande ljus. Det gör de inte heller och sätter på så vis en snygg punkt för föreställningen.

Man vet aldrig riktigt vad man ska förvänta sig av Franz Ferdinand, men den här kvällen bjöd de sannerligen på vad man kunde förvänta sig och lite mer därtill. Den födelsedagspresenten tackar jag ödmjukast för.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Arvika 2006 - Campingscenen
Ett år med Joyzine
Franz Ferdinand (2006-07-15)
Franz Ferdinand (2008-08-08)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Martin, 2009-07-14 19:43:43 (193.11.213.24)

Personligen tyckte jag det var den mest efterblivna avslutningen på en spelning jag någonsin sett men men ^^

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner