Joyzine.se


Recension - Skiva

Deathlike Silence
Saturday Night Evil, 2009
Skivbolag: Spinefarm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-03-04
Hemsida: www.deathlikesilence.com

Att film och musik är två vitt skiljda kulturella genrer vars estetik passar alldeles utmärkt att applicera på varandra är något som finska Deathlike Silence tagit fasta på. Musiken de framför må vara simpel heavy metal, men helhetskonceptet handlar om så mycket mer än det. Här är det storslagna stämningar som regerar, skivomslaget är utformat som en filmaffisch med texten Deathlike Silence presents ”Saturday Night Evil” över en bild som hämtad från någon billig 90-talsskräckis, ja bandnamnet är rent av nallat ifrån en fras ur Dracula.

Lika mycket som sådana passningar imponerar göder de en misstänksamhet om att de används för att sminka över det faktum att gruppen musikaliskt inte räcker till. Men i det här fallet är en sådan oro obefogad. Deathlike Silence har god känsla för den gothromantiserande heavy metal de praktiserar.

Tempot är större delen av skivan förlagt till ett osexigt mellantempo som jag antar anammats för att det är där sångerskan Ms Maya gör sig själv störst rättvisa. Gruppen hanterar emellertid också detta på bästa sätt och lyckas vara särdeles tilltalande. De kommer till och med undan med en cover på Mike Oldfields Moonlight shadow (den är riktigt bra, jag lovar), det säger ganska mycket om gruppen och skivan. I botten ligger hela tiden en klädsam leksamhet som gör att de stora gesterna och yviga skräckfilmsflirtarna framstår som charmiga. ”Saturday Night Evil” är kul lyssning.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner