Joyzine.se


Recension - Skiva

Open Eye Band
Screaming Baby, 2008
Skivbolag: Presence Records
Av: Carl Potvin Johansson
Publicerad: 2009-02-24
Hemsida: www.openeyeband.com

Att Open Eye Band är finnar hörs direkt från start när Pale Saarinen börjar dra i sitt dragspel. Det är en stereotyp bild av finsk musik, javisst, men det låter onekligen finskt.

Bandet bildades 2005 och har sedan dess jobbat på debuten ”Screaming Baby”. De kallar sin musik för proginfluerad rock, men stannar inte där – givetvis höll jag på att säga. Jag har sagt det förut och säger det igen. Vad som verkar vara ett säkert kort att spela i progrock-facket är snarare den felande länken som får korthuset att rasa.

Jag talar förstås om försöken att mixa all möjlig slags musik. Vi spelar inte bara musik, vi spelar all musik, helst samtidigt också. Det hela tenderar att bli överansträngt, grötigt, jobbigt och oftast inte alls så bra som det kanske kan tyckas på papper. För att upprepa mig själv igen. Musik som jag tycker mycket bra om har i och för sig element och influenser från all möjlig sorts musik, men det är en konst att väva ihop det hela till en fungerande ljudmatta.

Att Open Eye Band mer låter som en trasmatta beror inte enbart på detta. Basgruppen består av fyra män. De ackompanjeras under skivan av flertalet gästande kvinnliga vokalister samt ett gäng manliga musiker. Tjejernas falsettstämma går inte riktigt rätt in hos mig och texterna är väl inte direkt briljanta.

Men det är inte alldeles stinkande kasst. När de jammar loss lite och låter musiken flöda är det faktiskt ett roligt och njutbart samspel mellan dragspel och fuzzgitarr som framträder, exempelvis i Touches Like Fire som svänger fint i ett Miles inspirerat jazzgung. Resten av skivan övergår dock till föga tillfredsställande schlagerballader och det är fåräknade höjdpunkter Open Eye Band bjuder på.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner