Joyzine.se


Recension - Skiva

Kepa Kettunen
Long Prairie River, 2009
Skivbolag: Samsara Records
Av: Anton Wedding
Publicerad: 2009-11-17
Hemsida: myspace.com/kepakettunen

Har ni sett Tarantinos klassiska film ”Pulp Fiction”? I så fall skulle ni säkert känna igen The Lively Ones låt Surf Rider och Dick Dales version av låten Miserlou om ni hörde dem. Ni kanske har sett ”Den gode, den onde och den fule” och har säkert då också lagt märke till Ennio Morricones karaktäristiska musik i filmen. Kepa Kettunen har antagligen lyssnat mycket på musik i samma stil som The Lively Ones och av omslaget – som är designat som någon slags cowboy-serietidning – att döma känns det som att Ennio Morricone mycket väl skulle kunna vara en inspiration han också. När man hör musiken får man också intrycket av att han gärna vill låta som något av de gamla surfbanden eller som soundtracket till en spaghettiwestern. Tyvärr lyckas han inte riktigt med det.

Det är visserligen roligt med en artist som ger sig på en så utdöd genre som surfrock, speciellt när han kommer från Finland och inte USA. Men melodierna är ofta mediokra och ibland till och med löjliga och emellanåt känns det mer som instrumental dansbandsmusik än som surfrock. Ärligt talat så undrar man hur Kepa Kettunen lyckades hitta ett skivbolag som ville ge ut den här skivan, det kan inte ha varit i kommersiellt syfte i alla fall. En tanke som visserligen värmer.

Ibland kommer jag på mig själv med att sitta och skratta högt åt musiken, antagligen beror detta på att man trots de löjliga melodierna kan höra en innerlig spelglädje i det Kepa Kettunen och hans musiker sysslar med. Och visst kan man hitta några smittsamma melodier på skivan, som i inledande KGB och i den filmiska North Star. ”Long Prairie River” är inte en särskilt bra skiva men trots det bär mina läppar ett svagt leende när jag lyssnar. Ett gäng som spelar ganska medelmåttig cowboymusik och surfrock och har roligt medan de gör det. Är inte det lite charmigt på något sätt?

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner