Joyzine.se


Recension - Skiva

David Sjölund
Weary Soul, 2012
Skivbolag: David Sjölund Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2012-12-12
Hemsida: myspace.com/davidsjolund

Att låta det amerikanskt countryglättiga möta det norrländskt svårmodiga, det är lättare sagt än gjort. Det om något har väl historien bevisat många gånger om. Ändå fortsätter ystra musikanter att försöka, om och om igen. Kanske ska vi vara glada för det, för ibland blir det ju faktiskt riktigt lyckat. Som i fallet David Sjölund till exempel.

Musikanten plockar det drömskt framåtskridande från countryn och det vemodigt vackra från de norrländska vidderna och kör ihop det till en och samma musikstil. I de flesta fallen blir det riktigt lyckat. Även om båda sidorna av hans musicerande finns närvarande i de flesta låtarna är det ständigt det ena eller det andra som tar överhanden. Således låter det ena stunden Johnny Cash för att nästa mer dra åt Isolation Years eller kanske ännu mer Kristofer Åström.

Sjölund visar upp vissa tendenser att slå över i vedervärdig kofösar-country (Baby Don't You Cry är snudd på olyssningsbar med sitt svulstiga tjo och tjim-anslag), men klarar för det mesta balansgången riktigt bra. Just balansgången mellan det vemodiga och det lite gladare skapar trevliga kontraster och en dynamik som ger något extra till lyssningsupplevelsen.

För att vara en debut lovar ”Weary Soul” väldigt gott. Piteå-sonen har hittat sin stil och följer en röd tråd som jag gärna smyger efter honom längs. Bitterljuvt torde nog vara en lysande sammanfattning. Jag är glad att hugade musikanter ständigt fortsätter försöka ge sig på den stora balansgången någonstans mitt ute på Atlanten.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner