Joyzine.se


Recension - Skiva

Jesper Norda
April Archives Collection no. 1, 2010
Skivbolag: April Archives
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-07-12
Hemsida: www.jespernorda.com

Tonsättaren som halvvägs genom sin utbildning hittade ett nytt kall hoppade av och istället fullgjorde studier vid konsthögskolan. Ni hör själva hur arty det låter. Hur märkvärdigt man skulle kunna förvänta sig att Jesper Norda skulle kunna låta.

Och så är det inte alls på det viset det ligger till. Så underbart befriande att ha fel och få sina förutfattade meningar uppkörda så långt upp i röven det bara går. Musikern Jesper Norda som här samlar tre separata epsläpp, remastrade på ett och samma album, är så långt ifrån en rödvinspimplande baskerfjant man bara han komma. Han är en djupsinnig, rättfram och emotionell sångare som kan det där med att förföra.

Med sin djupa röst och uppriktigt konstnärliga texter tonsatta med ömsom stillsamt ömsom hotfullt piano är förtrollande. Det är tungt, men skört och vackert på en och samma gång. Jesper Norda sjunger med en hel palett av känslor i sina stämband och växlar mellan nyanserna utan att karaktären på rösten förändras det minsta. ”April Archives Collection No.1” är hänförande på ett vackert vis.

Då kan jag leva med att det, förmodligen helt omedvetet, finns stråk av Vem tänder stjärnorna? i A glance of the sun, a word of trust och att Jesper Norda inte direkt är killen som varierar sig. Hans röst förtrollar i de här balladerna och det räcker gott.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner