Joyzine.se


Recension - Skiva

En svensk tiger
Versace style, 2009
Skivbolag: Buzzbox Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-03-03
Hemsida: ensvensktiger.net

Skivtiteln är väl vald (även om jag tror mig vara ganska säker på att gruppen valt den av andra anledningar än dem jag åsyftar), det här är nämligen punk som framstår som lyxig. Inte musikaliskt eller framförandemässigt förstås, men ser man till texterna glimrar det. Punk på svenska har ända sedan 90-talet suttit stenhårt fast i tunga stereotyper med plakatmässiga missnöjestexter som snarare lockat till skratt än eftertanke. En svensk tiger bryter den traditionen (bortsett då ifrån Vakt på Valand som är en programenlig pamflett av värsta sort, men ett undantag gör inget misslyckande). Ämnena och samhällskritiken är i mångt och mycket desamma, men på ”Versace style” är texterna smarta och bitska. Lyxigt var ordet.

Musikaliskt sett stavas den närmsta nutida referensen Tysta Mari. En svensk tiger är inte fullt lika förälskade i Ebba Grön, men visst finns Thåström och company spökande där i bakgrunden. Tänk er Rågsveds finest i ett ömt möte med De Lyckliga Kompisarna och punk som är lika mån om pop som smuts. Erkänn att tanken tilltalar!

”Versace style” kunde emellertid ha varit mer av ett energipiller. Hotel Magnolia och Leningrad Skyline är förvisso aggressivt pumpande melodipärlor i punkskrud, men trion fastnar alldeles för ofta i ett såsigt mellantempo. Det känns som lite slöseri med en juste pryl (som inte minst skulle kunna bli riktigt giftig live) att inte göra den fullt ut och satsa på snyggt istället för snabbt. Det andra måste så att säga inte utesluta det första. Undantag dock för Sandra måste dö som trots sitt slöa tempo är en riktigt fin bit.

Det är möjligt att det är så att nämnda Tysta Mari och det här gänget är den svenska punkens framtid. Det är i alla fall vad de själva verkar tro. Jag är inte dummare än att jag inser att förutsättningarna är goda. Efter år av strömlinjeformat korkad dumpunk är det klart att publiken längtar efter något som är en aning mer intellektuellt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner