Joyzine.se






Recension - Skiva

V/A
Originators of the northern darkness - a tribute to Mayhem, 2007
Skivbolag: Peaceville
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-11-06
Hemsida: www.peaceville.com

Peaceville fortsätter till synes outtröttligt att återsläppa gamla plattor utan särskilt mycket bonusmaterial. Antagligen en hygglig affärsidé i tider som dessa när skivförsäljningen rasat till nya bottennivåer, men knappast särskilt spännande.

Näst på tur ut från britternas lagerrensning står Mayhem-tributen ”Originators of the northern darkness” som första gången nådde marknaden 2001. Jag ser faktiskt ingen större idé med att återsläppa denna samling. Ingen kan väl neka till att Mayhem betytt väldigt mycket för black metalscenen. Men ett, skivan finns redan ute och återsläppet bjuder inte något direkt nydanande. Två, att låta black metalband tolka ett black metalband är i praktiken inte särskilt spännande.

Mayhem har ett lager av klassiska låtar att gräva från och på papperet låter gäng som Immortal, Dark Funeral, Emperor och Gorgoroth (för att nämna några) fantastiskt. Men i realiteten är det inte annat än långtråkigt när låt efter låt hamras fram originaltroget, med den skillnaden att ljudet för det mesta är lite bättre än när Mayhem själva trakterade instrumenten. Jag är av åsikten att om en tribute ska göras bör det skilja sig från originalet. Låt en balalajkaorkester tolka Mayhem eller vad som helst, originaltrogna tolkningar tillför ju inget nytt.

Något nytt finns heller inte att finna i paketeringen. Några halvtunna texter från 2001, skrivna av branschpersonligheter som Faust och Metalion ger knappast något mervärde som inte redan fanns på originalutgåvan. Strunta i det här återsläppet, köp valfri ”riktig” Mayhem-platta istället.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Julspecial 2009
V/A (2002-01-01)
V/A (2009-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.se



artiklar / krönikor
recensioner