Joyzine.se


Recension - Skiva

Iskald
Revelations of reckoning day, 2008
Skivbolag: Indie Recordings
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-09-28
Hemsida: www.iskald.com

Smaka på namnet – Iskald. Det ligger bra i munnen och är inte minst ett ord som talar i bilder. Det är lätt att låta fantasin skena redan innan ”Revelations of reckoning day” hamnat i spelaren. Tidiga mornar på arktiska isar där andedräkten står som moln ur munnen mot den kristallblå himlen eller vilse i nattsvart skog där rädslan pulserar i tinningarna och snön räcker upp till knäna? Välj själva, men inte kan det väl finnas ett estetiskt mer tilltalande namn än Iskald på ett black metalband från Nordnorge.

Det hade varit lätt att börja raljera om isande gitarrslingor – och visst de finns här – men gruppens black metal är inte alls lika plan och stereotyp som många av landsmännens. ”Revelations of reckoning day” är ingen fartuppvisning – även om det går fort – och ingen djupdykning i konstlad ondska – även om rysningarna kryper fram på sina ställen. Iskald känns lite mer intellektuella, som om de står på brinken till den där arktiska isen och undrar om de kommer ha frusit ihjäl när den vackra vinterdagen är till ända.

Iskald jobbar mycket med melodiska partier. Både slingor och riff har en tendens att ramla in på spår där det är lätt att nicka med. Bland vissa rock n’rollpartier skönjer jag rent av kopplingar till gamla tiders In Flames (innan det blev synthar, skönsång och världsscener) även om det naturligtvis är i en betydligt mer konstruerad black metaltappning.

”Revelations of reckoning day” är tillräckligt intressant och varierad för att räcka hela vägen in i mål. Så här i efterhand råder det inga tvivel om att det estetiska bandnamnet stämmer väl överens med det musikaliska uttryck gruppen lagt sig till med.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Throne of Katarsis (2009-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner