Joyzine.se


Recension - Skiva

Faith
Blessed?, 2008
Skivbolag: Transubstans
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-08-24
Hemsida: www.faitharmy.com

Doom är en knepig genre. Jag upplever den ofta som utstuderat såstung och utan något intrikat djup över huvud taget. Har till exempel aldrig begripit mig på storheten hos Candlemass (ja det skulle väl vara buskiscovern av Bullfest då). Men när tre herrar som bildade sitt band i början på 80-talet, men egentligen inte fick utan någon platta förrän i moderna dagar, sätter tänderna i genren börjar ett och annat gå upp för mig.

Nu beror detta till stor del på att Faith blandar in en mängd ytterligare influenser i sin musik, men ändå. De blytunga doomgitarrerna får exempelvis en helt annan relevans när de mixas upp med förföriska friska stråkar. Så väl Polska efter Ida i Rye som Leipzigpolska andas den svenska folkmusikens själ. Det är knätofsar, dalahästar och Wasaknäcke så långt ögat (örat?) når, men i mix med stabila gitarrgrunder försvinner löjets skimmer. Aldrig har väl violin och nyckelharpa låtit så rätt i rockmusik.

Annars är Faith ganska progressiva, leker med munkkörer i Necropolis. De visar att det ofta blir ganska kul när man är lekfull med och öppen inför sin musik. Nu är det väl synd att säga att allt på ”Blessed?” är bra, men gruppen har ett friskt anslag.

Om plattan sen får mig att digga doom eller inte är en helt annan femma. Ska jag vara helt ärlig är det förmodligen de andra inslagen som gör att jag tycker bra om ”Blessed?”. För att vara en så (förlåt min fördomsfullhet) gammal orkester låter Faith riktigt pigga och i Christer Nilsson har de en stabil sångare.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

LOK
Det väntar en vass rocksommar
VNV Nation (2009-01-01)
Procession (2010-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner