Joyzine.se


Recension - Skiva

Lucifer Was
The divine tree, 2007
Skivbolag: Transubstans
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-08-07
Hemsida: www.geocities.com/luciferwas

Historien brukar vara ungefär densamma. Band som existerade under första halvan av 70-talet och sedan legat i träda i nästan 30 år brukar inte låta särskilt fräscha när de försöker äntra rampljuset igen. Lucifer Was återuppstod visserligen redan under slutet av 90-talet och ”The divine tree” är deras fjärde fullängdare sedan dess, men jag blir ändå smått tveksam när jag tröskar igenom biografin. Ännu en fossil som borde ha stannat kvar under mossan?

Nej, absolut inte! Lucifer Was kan vara något av det mest vitala jag hört i år. Norrmännen har sina rötter kvar i 70-talet och den progressiva rockmusik som växte fram då, men förvaltar arvet bra i kombination med nyare influenser och ett osvikligt sinne för trallvänliga melodier. ”The divine tree” är minutiöst dammsugen från gammalt förlegat skrabb.

Musiken är lekfull och symfonisk på samma gång. Gubbarna backar inte för låtar som glider iväg upp över tiominutersstrecket (vilket genast får alla varningsklockor att ringa), men kommer undan med det. Materialet är helt enkelt för glatt och medryckande för att jag ska kunna motstå. Progressiv bluesrock på symfonisk botten, där har ni en god beskrivning av vad Lucifer Was sysslar med.

Hela skivan svänger, bandet går loss med hammond och mellotron, gillar flöjter och olika typer av gitarrer. Variationen är stor, men aldrig en orsak till splittring. Som grädde på moset sjunger Jon Ruder utmärkt. Jag blir överraskad och uppriktigt glad av att höra Lucifer Was. Tänk om fler gamla stofiler kunde bjuda på sådan här kvalitet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner