Joyzine.se


Recension - Skiva

Erotic Elk
Solitary, 2011
Skivbolag: Major Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-10-14
Hemsida: www.eroticelk.de

Hur görs egentligen recensionsurvalet? Det är en vanlig fråga som jag möts av. Det är ju knappast någon hemlighet att musikredaktioner runt om i landet fullkomligen bombas med recensionsex i sådan takt att det är omöjligt att ta sig an allt.

När mailkorgen överfylls dag ut och dag in är det mycket som får stryka på foten redan efter en snabb briefing av mailinnehållet. Visst, vissa stora releaser eller andra som på något sätt lyckats göra sig intressanta för oss journalister står alltid högt på dagordningen, men i övrigt handlar urvalet ofta om en ren slump. Eller det udda.

Om den här skivan släppts av ett gäng som hette någonting typiskt synthigt med cold, connection eller factory i namnet och härstammat från, säg Malmö, är det mycket möjligt att jag kastat mig på delete-knappen redan efter en titt på det anskrämligt fula skivomslaget.

Men nu heter de något så fantastiskt som Erotic Elk. Erotic Elk! Och härstammar från något så exotiskt som Vinslöv, hem för en av SVTs mest lysande dokumentärer i mannaminne. Klart jag måste lyssna! Så slumpmässigt kan urvalet faktiskt vara.

Och att jag lyssnade är jag glad över idag. Erotic Elk kan framstå som ett aningen plojigt namn, men musiken är väldigt seriös. Det är genomarbetad och urtjusig synthpop det handlar om. Bitvis ganska mörk och reflekterande, men hela tiden med väldigt snyggt melodispråk och lättillgängliga ingångar. Lite som Universal Poplab förmodligen hade låtit om de haft lite mer smärta i sin musik och Christer Lundberg inte tyckt att det var viktigare att vårda sin pufflugg och göra pseudo-djupa radioprogram.

Jag utgår ifrån att det här fungerar lika ypperligt i Tyskland (jag vet att det med tanke på tyskars gemene musiksmak kan låta skrämmande, men ta det lugnt i det här fallet) som minigolf i Vindslöv och bandet verkar ha ungefär samma tanke. De har rent av reggat sin hemsida på en tysk domän. Men som ni förstår, den här smidiga synthpopen fungerar alldeles utmärkt även i Sverige och känns som klippt och skuren för sorgligt hädangångna Arvikafestivalen.

Jag vill rusa ut och göra erotiska saker i den värmländska älgskogen när ”Solitary” snurrar.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner