Joyzine.se


Fem korta

Crash Nomada

Crash Nomada

Fem korta frågor till Ragnar i flitigt experimenterande bandet Crash Nomada...

Nya skiva på ingång, "Atlas Pogo", exakt vad ska publiken förvänta sig den här gången?
En ganska varierad platta med ett skitigare och tyngre sound. Här finns folkmusikinfluenser från exempelvis Mellanöstern, Nordafrika, Sydeuropa och Skandinavien blandat med punkrock. Men vi har även influerats en del av musiken vi lyssnade på under nittiotalet. Här finns tunga, dynamiska Nirvana-urladdningar och skramliga Sonic Youth-gitarrer. Låtarna behandlar väl de klassiska ämnena som vi människor står inför; en cocktail av ilska, hjärta och smärta, hedonism, sorg och glädje.

På "Atlas Pogo" låter det inte alls som att ni är ett band baserat i Stockholm, hur och var hittar man inspirationen till så här internationellt gränsöverskridande musik i kalla Sverige?
Vi är ett band med medlemmar från olika länder och med olika musikalisk bakgrund. Vi är rastlösa och rotlösa individer som flyttat runt och rest mycket. Någonstans delar vi en kärlek till folkmusik från olika delar av världen och förstås till punkrock. Vår vision är att skapa något mäktigt av detta.

Ni agerar inom en väldigt liveorienterad genre, vad är den största utmaningen när det kommer till att få den här formen av musik att fungera även på skiva?
Intressant fråga. Live blir det lätt att man spelar i ren affekt. Att man går på någon sorts primal känsla och maxar intensiteten på de röjiga låtarna och tar ned det på de lugna balladerna. På skiva måste man pilla och tassa lite mer. Vi har jobbat mycket med dynamiken och försökt att nyansera även de ösigaste låtarna. För att få till det rätta skitiga ljudet har vi exempelvis arbetat en hel del med ljudtexturen i sig, vi har spelat in instrument genom gamla radioapparater och trasiga förstärkare.

Tidigare kallade ni er Dorlene Love, men bytte bort det ifjol, vadan namnbytet till Crash Nomada?
Det finns en känd sångerska som heter Darlene Love med a. När bandnamnet togs för länge sedan var det ingen som hade så bra koll på det, det var innan folk hade internet hemma. Och vi hade ingen tanke på att vi skulle bli så pass etablerade som vi blivit och få internationell uppmärksamhet. Till slut blev det ohållbart att heta så likt en känd sångerska så vi var tvungna att byta namn.

Vilka är Crash Nomadas tre största styrkor som liveband?
1. Vi fungerar på alla sorters scener och når ut till väldigt olika sorters människor med olika bakgrund. Allt från vanliga stadsfester med pensionärer och barn i publiken till punksquats, konstklubbar, vanliga rockklubbar, dansklubbar och folk- och världsmusikscener, och förstås på vilken festival som helst.
2. Folk brukar säga att de blir gripna av scennärvaron och att de aldrig har hört något liknande förut.
3. Och så brukar en del tycka att vi ser lite tuffa och coola ut också.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Mikael Mjörnberg 2012-04-08
Foto: Triada
Hemsida: www.crashnomada.com

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner