Joyzine.se


Recension - Skiva

Pia Fridhill
My Swedish Songbook, 2012
Skivbolag: Elk Music
Av: Alexander Hellgren
Publicerad: 2012-06-04
Hemsida: www.piafridhill.com

Skräckas. Vem kan segla, Så skimrande var aldrig havet, Balladen om Fredrik Åkare och Cecilia Lind. Ja, vi har alla hört dem, igen och igen in absurdum. Nu går de ett varv till, eftersom Pia Fridhill, utvandrad svensk, valt att tolka den svenska visskatten på ”My Swedish Songbook”. Jag skräckas vid tanken på den här skivan och om undertecknad skulle dö när Båtlåt spelas för minst tiotusende gången så är redaktören ansvarig…

… så där ja. Nypotatis, gräddfil, gräslök och snaps. Redo. Den här skivan ska enligt utsago vara en vokal hommage till Jan Johanssons ”Jazz På Svenska” och den som opponerar sig mot den intentionen får gå om musiklektionerna. Men lever låtarna upp till den intentionen? Ja och nej. Det är naturligtvis svårt att omsätta musik i sång men Pia Fridhill gör de flesta låtar rättvisa med en fantastiskt stämningsskapande, melankoliska röst, där ett par tolkningar faktiskt når snäppet högre än sina original (just Båtlåt till exempel). Men samtidigt känns den här skivan verkligen som något de allra flesta klarar sig utan år 2012. Trodde för övrigt aldrig att jag skulle erkänna det, men Niklas Strömstedts Om är en riktigt bra låt. Tyvärr slaktas den å det grövsta här.

Jag förstår och det är en fin hyllning som är trevlig att vila öronen mot. Men var jag redan trött på de här låtarna förut så är jag inte gladare nu. Då räcker inte bossanova, stillsam innerstadsjazz, ”nordisk melankoli” eller en vacker röst. Skivans höjdpunkt är Fridhills egna, mot det typiskt svenska kritiska, Alla ljuger för sig själva men i övrigt känner jag mig väldigt blasé. Hade önskat melodier en liten bit ifrån de allra mest förutsägbara och uttjatade. Men min farmor blir säkert glad när hon får skivan.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Alexander Hellgren, 2012-06-28 17:51:53 (2.64.97.121)

Anna Hildingsson > Att omsätta musik, det instrumentala, till sång, det vokala, är svårt i mina ögon och öron. En artist som gör det är briljanta Edda Magnason, men i övrigt är det svårt att hitta bra exempel. Instrumenten är oftast fler och mer mångfacetterade. Edvin > Specialiserad, inga invändningar där, men seriös? Jag var och är seriös. Musik är det viktigaste i mitt liv och jag skulle aldrig skämta bort den. Däremot är jag objektiv, vilket är mitt uppdrag som skribent. Alla > Kul att ni gillar skivan! /A

Magnus, 2012-06-25 21:29:48 (78.70.244.150)

Vilka märliga kommentarer. En obehaglig frikyrklig stämning lägger sig över det hela.

Roland Music Lover, 2012-06-21 23:19:45 (90.229.248.149)

Wow! Äntligen en musikalisk skiva med sköna arr och känslosam sång av Pia Fridhill. Värmer verkligen ett gammalt musikanthjärta. Den här skivan kan jag spela ofta och njuta av duktiga tyska musiker som tillsammans med Pia har tolkat den svenska musiksjälen på ett föredömligt sätt. Dessutom ett skönt bossakomp till en text som säger så mycket om oss själva som "Alla ljuger för sig själva". Kom snart med en ny CD. Snälla.

Jazzjäntan, 2012-06-21 20:49:35 (94.234.170.20)

Fy fan va bra skiva detta är superbra. Hennes röst ger mersmak & man vill bara ha mer & mer. Allsång i skivfodral med proffsiga musiker & Pias fantastiska röst. Denna skiva rekommenderas stort av mig som jazzjänta & min farmor ler i himlen ;-)

Edvin , 2012-06-14 14:51:21 (93.182.137.171)

Hörde talas om att någon gjort en nytolkning av Cornelis Vreeswijk i en skiva som heter My Swedish Songbook. Nämnd person är en av mina stora idoler och jag har samlat på allt han gjort, till lika vad andra har gjort. Köpte hem skivan från CDon och lyssnade. En fängslande stämma och skickliga arrangemang. Aldrig hört något från Pia Fridhill förut så jag s.k googlade. I skrivande stund går "vem kan segla" i bakgrund till mina handmålade tapeter och modellskepp. Otroligt vacker version. Tyvärr läser jag en recension, den ende jag hittar på svenska, som tycks dra ner denne i dager utmärkta skiva. Det gör mig ledsen och det är min förhoppning att någon mer specialiserad recensent gör en - märk mitt ord - seriös bedömning av skivan. Till midsommar vet jag att denna skiva kommer spelas tillsammans med nypotatis, gräddfil, gräslök och snaps. - Edvin

The Goose, 2012-06-14 13:22:28 (91.85.38.36)

Jaha, och vad skulle det vara för fel på nypotatis, gräddfil, gräslök och snaps ...? Det är få saker som slår riktigt vällagad sommarmat. Och den här anrättningen är vällagad. Pytteskinn både här och var. Originallåten "Alla Ljuger För Sig Själva" är idérik både text- och musikmässigt. Generellt sett tycker jag att Pias röst är som gjord för den här mixen av vemodig folkmusik och jazz. Kompet är lyhört och följsamt. Arrangemangen är effektiva och välkomponerade. Det hela känns mycket svenskt, det är synnerligen elegant och det känns framför allt mycket genuint. Just det genuina och äkta är extra värdefullt i dessa tider där så mycket massproduceras och hetsas fram. Skivan växer också med antalet spelningar. Det kan kanske stämma att den här samlingen riktar sig mot en internationell publik - målgruppen kanske är Minnesota snarare än Sverige? För mig personligen är My Swedish Songbook en ren lisa för själen. Monica Z och Cornelis ler från sin himmel. Och i den sena kvällssolens sken så går jag och tar en iskall snaps. I gott sällskap med min farmor! :-)

Anna Hildingsson, 2012-06-08 20:43:23 (90.231.45.189)

Har hört skivan och letar man efter musik att kunna slappna av till så är det här helt rätt! Vilsamt för öronen men samtidigt väldigt spännande! Skitbra!!! +++++++++++++++++++++++++ Förresten - är det "svårt att omsätta musik i sång" ????? Eh??

Ulla Lilja, 2012-06-08 12:01:12 (83.179.50.184)

Vilken härlig tolkning av våra svenska kulturskatter. Detta kan man lyssna på om och om igen och upptäcka nya saker hela tiden. Underbara arrangemang och duktiga musiker. Pias känsla för musiken och texterna är superba.

Konstproffset, 2012-06-05 22:29:05 (87.185.88.196)

Min farmor blev också glad, jätteglad faktiskt!

Eizahill, 2012-06-05 15:50:08 (87.185.88.196)

Kanske rätt tänkt för svenska lyssnare men för utländska är det här en mycket bra representation av svensk musik och dessutom är många av låtarna klart bättre än originalen och alla andra inspelningar hittills. Jag tror emellertid att skivan är gjord huvudsakligen för en internationell publik.

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner