Joyzine.se


Recension - Skiva

Noumena
Anatomy of life, 2006
Skivbolag: Spikefarm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-11-07
Hemsida: www.noumena.info

Gränsen mellan att bara vara ett band i mängden och att ha det där lilla extra som sticker ut är ibland hårfin. Finska Noumena skulle lätt kunna kategoriseras som ännu ett dödsgäng från de tusen sjöarnas land som flörtar med folkmusik och heavy metal. Men orkestern har mitt bland alla de klassiska ingredienserna något som gör dem så mycket viktigare.

Där Ensiferum strandar på sin klämmighet och står för löjeväckande knätofsmetal och Insomnium i längden blir allt för stereotypa är Noumena snarast distinkta. Det behöver inte vara svårare än så. Vare sig det handlar om en trallvänlig folkmusikmelodi eller Antti Haapanens djupa growl finns där aldrig någon tvekan. Orkestern går rakt på mål och skiljer med hjälp av en förstklassig produktion de olika komponenterna från varandra.

Även om ”Anatomy of life” i grund och botten handlar om statisk death metal finns hela tiden ett groove i musiken. När det är som bäst, som i vansinnigt snygga Misanthropolis eller Retrospection, svänger det rent av något djävulskt. Tungan på vågen är sedan inte, som man hade kunnat tro, folkmusikinslagen utan Haapanens betongkrossar growl. Killens gutturala läten påminner inte så lite om vad Jörgen Sandström gjorde i Grave och numera gör i The Project Hate MCMXCIX. Det är nordisk urkraft djupt nedifrån strupen.

Tyvärr planar kvaliteten ut något mot slutet av skivan. Med bibehållen skärpa hade vi säkerligen kunnat tala om årets album här. Men Noumena når ändå långt med sin heavy metal-bestyckade döds. De visar att distinkt komponerande kan lyfta en annars ganska stereotyp genre till högre höjder. För på ”Anatomy of life” är det låtarna och sången som står i centrum snarare än genren i sig. Det är ett bevis på att bandet verkligen gjort det mesta rätt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Noumena (2013-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner