Joyzine.se


Recension - Skiva

Star One
Space Metal, 2002
Skivbolag: Inside Out Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2002-05-27
Hemsida: www.arjenlucassen.com/starone/so_index.html

Mitt första intryck av den här plattan var att den genomsnittlige köparen torde vara en tonårig pojke med flaskbottens tjocka glasögon, ett ansikte liknande prickigkorv, cirka noll vänner och som bara lämnar datorn för flitigt onanerande några gånger om dagen. Första låten Set your controls är nämligen synnerligen usel och innehar stor nördvarning. Skrevriffande hårdrock som vill vara macho, men som inte är hårdare än Supernatural.

Vilken tur då att övriga skivan tar sig väldigt bra. Att döpa den till "Space Metal" är dock bara fånigt, den här skivan är inte metal för fem öre. Det som Ayreons Arjen Lucassen (mannen bakom Star One) knåpat ihop är helt enkelt en vanlig rockopera. Han har precis som de flesta andra som gör den här typen av plattor tagit hjälp av ett flertal sångare. På "Space Metal" låter dock inte samtliga sångare som falsettgapande tyskofiler. Lucassen har plockat ut vokalister med olika typer av röster och kombinationen av dem är riktigt skön att lyssna till. Vi får bland annat höra Dan Swanö och Symphony X-gaparen Russell Allen.

Inte heller textkonceptet är likt de flesta andra rockoperor. Lucassen berättar ingen fantasyhistoria genom hela plattan. Varje låt har sitt eget tema och det som knyter samman melodierna är att de handlar om rymdfilmer. Lucassen har helt enkelt gjort låtar av några av sina favoritfilmer inom rymdgenren.

"Space Metal" skulle kunna beskrivas som en vacker skiva. Här finns några drömska och eleganta kompositioner som är riktigt sköna att lyssna till. Samtidigt finns de klämmiga och power metalflirtande dängorna som balanserar på gränsen till det onödigt pretentiösa. Som helhet är det ett fungerande koncept och en musikaliskt riktigt bra platta.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner