Joyzine.se


Recension - Live

Sirqus Alfon
Arvikafestivalen
2008-07-05
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-07-08
Hemsida: www.sirqusalfon.com

”Avantgarde, postmodernt, kulturfenomen, sätten att försöka beskriva Eurotrash är många och det enda de har gemensamt är egentligen att de understryker att det här är en show som ska upplevas, inte beskrivas.”

Orden är mina egna, satta på pränt när jag recenserade Sirqus Alfons föreställning Eurotrash åt Norrköpings lokaltidning Folkbladet tidigare i år. Det är ord som är precis lika relevanta nu när gossarna styrt kosan till den värmländska skogen. Och att det finns ett buzz omkring dem råder det ingen tvekan om, det är förmodligen festivalens största publik vid Jamobilen-scenen när föreställningen tar sin början. Många vet inte vad de ska få och de flesta kan säkert inte heller beskriva det när de saligt går därifrån en dryg timme senare.

Jag har sett det här förr, visst. Jag vet ungefär vilka poänger som kommer matas ut, vilka tokiga upptåg som kommer att framföras och jag märker omedelbart att gruppen har problem med sina videoprojektioner som gång efter annan envisas med att gå ner i någon form av viloläge. Ändå diggar jag hämningslöst till den här föreställningen. De flesta av skämten är lika kul även om man vet att de ska komma. De akrobatiska övningarna är precis lika imponerande och låtmaterialet…vilken skatt Sirqus Alfon går loss på.

För att göra en lång historia kort. Ett fejkband går loss i en fejkkonsert baserad på gamla eurodiscoklassiker framförda med melodica, ståbas och trumset och allt går åt helvete. Mer än så behöver man inte förstå. Inte om man en gång i tiden fann sin första kärlek till tonerna av Ice MC, Prodigy eller Leila K. Inte om man någon gång druckit sockerdricka och valsat runt på disco i skolmatsalen till tonerna av Doktor Alban. Lägg till en rejäl dos humor och akrobatik till det där och ni förstår att succén är given.

Folk hoppar och studsar framför Jamobilen i rent glädjefnatt. Att vi inte kan beskriva vad det är vi ser spelar ingen som helst roll när alla blir inbegripna i kollektiv kulturglädje. Sirqus Alfon regerar och att de mitt i allt det skojigt nostalgiska också är duktiga musikanter behöver jag väl knappast skriva?

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Arvikas vassaste band 2008
Jonna Lee
Sirqus Alfon (2009-07-02)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner