Joyzine.se


Recension - Skiva

Crystal Ball
Virtual Empire, 2002
Skivbolag: Nuclear Blast
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2002-07-08
Hemsida: www.crystal-ball.ch

Ni kanske trodde att schweizare bara är duktiga på att tillverka ost, klockor och att anordna europeiska toppmöten? Det verkar dock som om det finns en sak till det anspråkslösa lilla landet kan åstadkomma – riktigt juste heavy metal.

De fem bandmedlemmarna pryder sig med hiskeligt fula pudelfrillor och när ”Virtual empire” börjar ljuda är det enorm 80-talsfeeling på soundet. Tänk er ett något tuffare Europe utan Joey Tempest och med en hybrid av Bon Jovi, Bryan Adams och valfri halvraspig heavy metakvokalist bakom mikrofonen. Plocka bort några synthar och lägg till lite dammiga 80-talsriff så har ni en slutprodukt ganska nära den musik Crystal Ball åstadkommer.

Det kanske låter som om blandningen skulle låta fruktansvärt, men faktum är att jag är riktigt imponerad. Trots att schweizarna är hopplöst efter sin tid lyckas de få sin musik att låta någorlunda fräsch. Det vore orättvist att säga att de har ena benet i mainstreammusiken, men de har åtminstone en högerdoja riktad åt det hållet. Refrängerna är sockersött trallvänliga och skulle kunna välta de flesta människor som inte kategoriserar sig som hårdingar. Kanske är det därför jag fastnar för Crystal Ball. Även om jag ibland gillar kompromisslöshet kan även jag vara ett refrängfreak.

Till och med när bandet klämmer till med en powerballad av värsta sort ler jag. Det passar så rätt i sammanhanget och som låt betraktad är Look in my eyes inte helt tokig. I längden blir det lite väl mycket kitsch och glammig attityd. Det är stundtals riktigt juste låthantverk och lite tufft. Crystal Ball tittar dock lite väl mycket i backspegeln. 80-talet i all ära, men att inte aktualisera musiken minsta gnutta är lite fantasilöst. Jag är fullkomligt övertygad om att tyskarna gör i byxorna av upphetsning över den här skivan.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Crystal Ball

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner