Joyzine.se


Recension - Skiva

The Hives
Veni Vidi Vicious, 2000
Skivbolag: Burning Heart
Av: Daniel Arosenius
Publicerad: 2000-10-10
Hemsida: www.hives.nu

"Veni Vidi Vicious" har av flera inofficiella källor blivit utnämnd till årets partyplatta nummer ett. Givetvis är jag inte sen att hålla med, musiken får det onekligen att rycka i benen. Detta beror givetvis på det punktempo som låtarna håller, dock utan att bli så katastrofalt tjatiga som alla skatepunkplattor har en tendens att bli. Men det är inte samma känsla som kryper i kroppen som när man hör Rage Against The Machines gamla originalhits. Istället för det RATM-profilerade gunget har The Hives istället satsat på något som känns överenergiskt och drogpåverkat. Man vill dansa med ändå inte helt enkelt.

Bandet har fått många fina utmärkelser, bland annat blivit utnämnda till ett av Sveriges bästa liveband. Givetvis tillsammans med LOK och Bob Hund. Detta är något som man tänker även när man lyssnar på "Veni Vidi Vicious", det ska helt enkelt inte upplevas hemma i vardagsrummet.

Låtarna är mycket intensiva och långt ifrån överproducerade. Stundtals låter det som om man har lagt en torr disteffekt över alla kanaler och sedan skickat det till skivpressaren. Gitarr, bas, trummor och sång räcker visserligen långt - men inte hela plattan ut. Efter ett tag känns det som om bandet har gjort det lite för lätt för sig. Hängt upp en mikrofon i replokalen, räknat in och spelat igenom materialet på exakt 28 minuter. Intensivt, men på tok för kort och enhetligt. Resultatet låter i mina öron som en bättre garageinspelning.

Howlin' Pelle Almqvist skriksjunger falskt och orent, något som dock känns motiverat till den drogliberala musiken. Öset finns där och man blir faktiskt sugen på att se bandet live. Men på skiva känns The Hives lite överdrivet. De lyckas helt enkelt inte uppnå den rockstarimage á la Backyard Babies och Hardcore Superstar som så många av oss gillar. Detta tillsammans med att bandmedlemmarna tagit sig några fåniga smeknamn som Chris Dangerous och Vigilante Carlstroem, får mig bara att bekräfta att The Hives försöker vara något som de inte är.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Klubb Republik
Millencolin 20 Year Festival
The Hives (2008-06-13)
The Hives (2008-06-14)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner