Joyzine.se


Recension - Skiva

The Scaramanga Six
The dance of death, 2007
Skivbolag: Wrath Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-09-18
Hemsida: www.thescaramangasix.co.uk

Året är 2009, Ola Salo har fått ännu en egoknäpp och tyranniskt krävt att som ensam kollaboratör få ha konstnärlig frihet under skapandet av ett nytt The Ark-album. Vid det här laget har han dock insett att glampop inte är uttrycksfullt nog för att uppfylla hans visioner. Istället har han snöat in på rockoperor och hämtat inspiration från så vitt skiljda akter som Queen och Chicago.

Samtidigt som Salo själv producerar albumet repar The Hives och Foo Fighters om vartannat i lokalen bredvid. Det kan inte hjälpas att deras spasmiska punkutbrott respektive amerikaniserade radiorock läcker genom väggen och tar sig in i Salos svulstiga inspelning. I ett försök att få det att smälta in väljer han då att arrangera om delar av materialet. Han bygger in mer storslagna arrangemang, men låter samtidigt en punkig nerv finnas närvarande när han i klassisk The Ark-anda sjunger in sin rockopera.

Precis så hade det kunnat låta om ”The Dance Of Death” var en saga. Den brittiska orkestern The Scaramanga Six leker med sitt koncept och gör det mesta av det. De är lika öppna för punkigt larm som sockersöta popmelodier. Vågar vara avskalade så väl som svulstiga (även om det senare tar överhanden). Hela tiden hålls det hela ihop av en glänsande röd tråd som jag aldrig riktigt lyckas få fatt i men som omisskännligt finns där.

”The Dance Of Death” är rockoperan som Ola Salo knappt ens vågar drömma om att skriva.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

The Scaramanga Six
The Scaramanga Six (2009-01-01)
The Scaramanga Six (2011-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner