Joyzine.se


Recension - Skiva

Operation
Så länge du inte gör motstånd stöder du systemet 1996-1999, 2008
Skivbolag: Halvfabrikat Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-12-23
Hemsida: myspace.com/operationcrust

Jag har alltid haft ganska svårt för barrikadklättrare. Folk som tror att det bästa sättet att förändra ett ruttet system är att klättra och skrika högst. Det blir lätt så enkelspårigt, snudd på patetiskt. För handen på hjärtat, ska man verkligen kunna förändra något måste man arbeta från insidan och använda sig av intellektuella metoder snarare än har och vitglödgad vrede.

Kängpunkare är en grupp som lätt går att sortera in under en dylik barrikadflagg, dagens djurrättsaktivister är en annan. Det skriks och propageras högt och utförs attacker till höger och vänster, allt medan makten lätt kan sortera bort och ignorera den marginaliserade grupp bråkstakar som med sitt agerande dessutom lyckats få de ”vanliga” Svensson emot sig. Jag har svårt för det, tycker att det är särdeles korkat.

Följaktligen tycker jag att Operations naiva samhällskritik till texter (bara skivtiteln skvallrar väl om hur Operation tänker) är tröttsam värre. Även om ilska Kött är mord snarast blir komisk. Och utan texterna faller lite av grejen. Operation var aldrig några större musiker, de har en kvinnlig sångerska som låter som ett barn och varierar sig ungefär lika flitigt som gemene crustband. Det vill säga inte alls. 25 jämntjocka kängspår av aggropolitisk sort blir snabbt som en isterflottig nattmacka.

Däremot är det förstås en kulturgärning Halvfabrikat Records gjort som petat ihop den här kompilationen. Så gott som allt Operation spelade in under sina aktiva år finns med här i delikat nymastrade versioner. Det framstår dessutom extra tydligt när allt samlas på det här viset att spåren från Lpn ”Frihet” var gruppens finaste stund. Crustpunkare som är djupt insnöade i genren lär älska den här samlingen och för dem som likt Operation vill kräkas frustration över samhället finns alla texter pedagogiskt framlyfta på både svenska och engelska i det tjusiga konvolutet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Queensrÿche (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner