Joyzine.se


Recension - Skiva

Regina
Näinä mustina iltoina (CDs), 2007
Skivbolag: Songs I Wish I had Written
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2007-12-18
Hemsida: www.reginaregina.com

Härmed utlyses en inofficiell tävling, vad i all sin dar betyder ”Näinä mustina iltoina”? Alla ni finlandssvenskar där ute, upplys mig. Första pris är en trevlig och gemytlig jul med mycket glögg och grovhångel under misteln. Skulle jag gissa själv skulle jag gissa på något juligt, eftersom låten i sig lanseras som just en julrelease, men å andra sida kan titeln betyda något helt annat också; för lyssnar man på låten är ”jullåt” det sista jag kommer att tänka på. Tänk Imogen Heap/Frou Frou som springer på Kent på ett glittrigt discogolv i mitten av 80-talet och du har Regina - Näinä mustina iltoina.

Som jag redan konstaterat är min finska urusel (även om släkten på mors sida faktiskt kommer från de finländska vidderna en gång i tiden), och tyvärr funkar det inte som i Danmark och Norge, där man kan gissa sig till lite grand i alla fall, istället får fantasin fritt spelrum. Med den electropoppiga inramningen och den porösa, väldigt feminina, sången lämnar jag snabbt de tusen sjöarnas land och landar i Japan, hemland för sumobrottare och samurajer, även om jag tänker mindre storskaligt. Istället tänker jag mig Näinä mustina iltoina i form av en liten japansk skolflicka med den karakteristiska skoluniformen och håret uppsatt i två flätor, Näinä mustina iltoina skulle gå hem bland den japanska ungdomen vilken dag som helst.

Egentligen är det fusk, Näinä mustina iltoina bär inga drag av jullåt alls. Därför kan jag inte heller bedöma den som sådan. Nu råkar jag dessutom vara en stor sucker för såväl Imogen Heap/Frou Frou, Postal Service och annan lättsmält salongselectronika, ett begrepp som passar in bra även på denna finländska powertrio. Den vadderade ljudbilden och Iisa Pajulas mjuka stämma skulle kunna vagga mig till behaglig sömn vilken sekund som helst, om alla skulle lyssna på den här typen av musik skulle det inte finnas någon ondska i världen, var så säker. Åh vad spännande med en ny bekantskap så är såhär pass bra! Kolla upp Regina och se det som en tidig julklapp till er själva.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2012 enligt Nina Torbacke
Årets bästa skivor 2009
Regina Spektor (2009-07-09)
Regina Lund (2010-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Carl, 2007-12-18 23:53:09 (213.100.21.184)

Näinä mustina iltoina = Under dessa svarta kvällar. :-)

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner