Joyzine.se


Krönika

Joyzineåret: hallelujah

Tack för året som varit! 2008 var ett fint år, både rent musikmässigt och för Joyzine som tog flera steg framåt. Nu när vi passar på att önska er gott nytt år skickar vi även med en förhoppning om ett tokbra 2009.

Rufus Wainwrights mäktiga version av den gamla Leonard Cohen-klassikern Hallelujah ljuder när jag sätter de här raderna på pränt. Jag tittar ut över ett frostvitt landskap, sväljer ner den sista klunken rykande morgonhet Blue Java och allt känns…ja riktigt bra. Snudd på religiöst, så där som det bara kan göra i sällskap med god musik. Och god musik fanns det gott om under året som gick.

För att inte säga att det var ett riktigt bra år på alla möjliga sätt och vis. Visst kan man argumentera för att det inte var det starkaste av skivår, att många comebackande akter egentligen aldrig nådde upp till förväntningarna och att branschen fortsatte det ofrånkomliga förfall som hållit på i flera år. Men bortsett från allt sådant och med fokus inställt på det positiva var 2008 ett år som vi kan lägga till handlingarna med goda minnen.

Festivalkonkurrensen tätnade som aldrig förr och ledde till fantastiska arrangemang där fler än någonsin upptäckte hur kul det är att åka på festival och uppleva musik live. Antalet riktigt fina konsertframträdanden under sommaren gick knappt att räkna.

I takt med detta frodades naturligtvis också Joyzine. Under 2008 har vi publicerat sammanlagt 741 recensioner fördelat mellan skivor, demos och konserter. Vi välkomnade ett par nya vassa pennor till redaktionen och det var också året då vi verkligen tog steget fram på intervjufronten. Bara i år har vi publicerat samtal med The High Hats, Britta Persson, Queen of Hardrock, Love in October, Clay Allison, Moto Boy, Hellsingland Underground, De Lyckliga Kompisarna, Jeremiha, In Flames, Neverstore, Spinning Black Circle, Doktor Kosmos, Sebastian Fors and the Ones That Got Away, Lasse Lindh, CJ Palmer, Mustasch, Scar Symmetry, Sad Day For Puppets, Hanoi Rocks, I Are Droid, Biffy Clyro, Soilwork, Johnossi, The Pains of Being Pure at Heart, Foals, Harmony, Den Stora Sömnen, Division of Laura Lee, Bokor, No Fun At All, David Sandström Overdrive, Head, Mitt Piano, Louis XIV, The Guild och Sofia Härdig i jakt på att ge er en så god insikt i artistskap och bransch som möjligt och till 2009 blir det naturligtvis inte sämre. Vi ska satsa på ännu fler intervjuer under de tolv månader som ligger framför oss.

På tal om festivaler tog vi naturligtvis också snack med de flesta arrangörer av vikt och var under våren och sommaren på plats på House of Metal, Popadelica, Siesta, Where The Action Is, Hultsfred, Sweden Rock, Metaltown, West Coast Riot, Accelerator, Peace & Love, Arvika, Trästock, Emmaboda, Way Out West och Popaganda. För oss var musikåret således väldigt hektiskt.

I början av året listade jag några saker som jag gärna ville se under musikåret. Jag ville se att fler av alla småbolag och egenproducerade artister skulle inse att det inte bara räcker med att släppa en platta, man måste marknadsföra den också. Antalet orkestrar som tror att allt ordnar sig på egen hand bara man lägger ut sin musik på myspace är fortfarande alldeles för många, men det kändes ändå som om det var fler som insåg allvaret. Jag ser en ljusning på den fronten.

Jag efterlyste också fler renodlade musiksiter som satsar på recensioner och intervjuer snarare än ytligt bloggande och mp3-frossande. Där vore det synd att säga att jag fick som jag ville, bloggarna blev fler, de kvalitativa siterna med journalistik i botten bara sämre och sämre. Det gör mig ännu mer taggad att jobba vidare och utveckla Joyzine till en viktig beståndsdel i musik-Sverige.

Jag har naturligtvis svårt att tala för hela Sverige, men där jag har befunnit mig de senaste tolv månaderna känns det faktiskt som om oetablerade artister har fått det lite lättare att komma till på klubbar och ölhak. Det var den sista saken jag listade inför året som gick. Fler har fått chansen att spela inför en gediget packad publik och således också haft möjligheten att skaffa ett eller annat nytt fans. Nykter publik har tyvärr aldrig varit något som fungerat i Sverige.

Så summa summarum, visst var 2008 ett lyckat musikår alla gånger.
Nu gör vi vårt bästa för att det ska bli samma sak 2009.
Gott nytt år kära läsare!

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Mikael Mjörnberg 2008-12-31

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner