Joyzine.se


Intervju

Mogwai

Mogwai

Skotska Mogwai började spela ihop för drygt 15 år sedan. Nu är de aktuella med sitt sjunde album, kallat ”Hardcore Will Never Die, But You Will”.
– Vi försöker alltid utmana oss själva och testa nya saker. Det tycker jag vi har lyckats göra nu också, säger bandets ena gitarrist John Cummings.

Albumtiteln har lovordats bland fansen och i medierna. Enligt John Cummings finns det dock ingen speciell tanke bakom den, som man kanske skulle kunna tro.
– Vi hade lite problem med att komma på en bra albumtitel. Det var en av våra vänner föreslog ”Hardcore Will Never Die, But You Will”. Han hade hört någon nämna den frasen i en skivaffär och vi tycker att den är lite komisk.

Väljer låttitlar som de skrattar åt
Samtalet mellan mig och John Cummings fortsätter i ämnet titlar. Att hitta på låttitlar är något som de verkligen tycker om och John berättar att de ofta får frågor om vad deras låtar handlar om.
– Vår musik är ju nästan helt instrumental, så därför är våra oseriösa låttitlar det enda ni utomstående har att gå efter.
Är låttitlar viktigt eller spelar det ingen roll vad ni kallar låtarna?
– Det är praktiskt att ha namn på sina låtar, vi måste ju veta vilka låtar det är vi spelar. Men vad vi kallar dem spelar egentligen ingen större roll.
– På samma sätt som att det är viktigt att vi människor har namn, är det viktigt att låtar har titlar. Namnet som en människa har behöver ju nödvändigtvis inte säga något om honom eller henne som individ och det är väl egentligen samma sak med våra låtar.
Hur kommer ni på titlarna då?
– Vi har en lista där vi skriver ner roliga och intressanta saker vi ser och hör. När det är dags att namnge alla nya låtar sätter vi oss ner och plockar ut de bästa förslagen.
– Vi gör det mest för skojs skull. Vi är inga duktiga poeter, så därför tycker vi det är bättre och dessutom roligare att välja titlar som vi skrattar åt.

Mogwai”Vi har inte blivit ett jazzband”
På den nya skivan är det mycket man kan känna igen sedan tidigare, men enligt John Cummings har det ändå skett förändringar på vissa plan.
– Jag tycker att den nya skivan är lite annorlunda jämfört med det vi har gjort tidigare. Den är unik, men vi har ju inte förändrats radikalt. Vi har inte blivit ett jazzband.
– Vår arbetsprocess har varit lite speciell också. Några av oss har inte varit i Skottland, utan istället befunnit oss långt därifrån. Den moderna tekniken har dock bidragit till att det har fungerat mycket bra ändå. Vi har inte stött på några stora svårigheter.
– Jag tror faktiskt att det har varit bra för oss att jobba på det här sättet. Att vi inte har varit så nära varandra fysiskt och repat hela tiden tror jag ärligt talat har varit positivt.
Är ni nöjda med slutresultatet?
– Ja, jag tycker att vi har skapat ett bra album. Vi har lyckats undvika att upprepa oss.
– I början av vår karriär var vår musik mycket, mycket, mycket simpel. 15 år har gått sedan vi började och vi har givetvis blivit bättre musiker med åren. Därför är det också naturligt att vår musik blir mindre simpel. Vi kan liksom inte spela samma okomplicerade musik på vårt sjunde album. Det skulle bli tråkigt för alla, inklusive oss i bandet. Vi vill testa nya saker. Ta nya vägval.

Bättre musiker än sångare
John menar att grunden i deras musik är densamma som tidigare. Han säger att det finns en sorts stämning i musiken som är intakt än idag. En annan sak som är sig lik är som jag redan nämnt att de fortfarande spelar, till stor del, helt instrumental post-rock. Jag är lite nyfiken på hur det kommer sig att de, en gång i tiden, valde att utesluta idén om att ha en sångare.
– Det är nog faktiskt så enkelt som att ingen av oss är någon bra sångare. Vi är helt enkelt bättre musiker än sångare. Därför känns det skönt att kunna hålla sig till gitarren.

MogwaiKommer till Sverige i april
I slutet av augusti förra året släppte Mogwai sitt första livealbum någonsin, kallat ”Special Moves”.
– Vi har alltid velat släppa ett livealbum, berättar John. Vi har spelat in några konserter förut, men det har aldrig blivit riktigt bra. Att det blev just nu beror också på att vi helst ville släppa skivan på vårt eget skivbolag (Rock Action Records). Det har inte varit möjligt förrän nu på grund av att vi har haft kontrakt med andra bolag.
– Ett par saker föll på plats helt enkelt, konstaterar han.
I början av april kommer de till Sverige för att göra två spelningar, först i Göteborg och sedan i Stockholm. John Cummings utlovar, inte helt oväntat, både nytt och gammalt material. Dessutom avslöjar han att de kommer att ackompanjeras av videoklipp och bilder, som ska visas på en skärm bakom bandet.
– Förhoppningsvis blir det en trevlig och minnesvärd stund för alla inblandade.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Av: Erik Högkvist 2011-02-14
Foto: Steve Gullick
Hemsida: www.mogwai.co.uk

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner