Joyzine.se


Recension - Skiva

Villebråd
Alla är här utom jag, 2006
Skivbolag: Transubstans
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2007-01-30
Hemsida: www.villebrad.com

Löjligt enkel men ändå rolig, så skulle jag beskriva Villebråds lyrik. Den känns självklar och därför också banal, det är mycket snack om naturen, till den här typen av musik. Retrodoftade prog. Men liksom allt annat på ”Alla Är Här Utom Jag”, andas det spelglädje och en dos allmän fräschör. Det är progressiv musik som faktiskt lyckas flirta med 2000-talet.

Sången är dessutom sådär fulsnygg att man bara måste gilla den. Ni vet, Håkan Hellström eller Theodor Jensen i The Plan, människor som sjunger så fult att det blir snyggt. Nu spelar inte Villebråd riktigt i samma liga, men principen är densamma. Så länge det finns känsla finns det utrymme för att tänja på gränserna.

Hemligheten ligger utan tvekan i produktionen. Utan att ge avkall på sina influenser, sin kreativitet eller syn på god musik lyckas Villebråd pressa ljudbilden till max. Det låter riktigt bra och desto fler element som blandas in, falsettsång, märkliga syntljud etcetera, desto bättre blir det.

För även om jag brukar ha svårt för just proggenren, en genre som brukar ha extremt svårt att förnya sig, är det med Villebråd som med all annan musik. När ett band dyker upp i en genre, som må vara förstelnad, så spetsar man ändå öronen om bandet är riktigt bra.

Det ska bli väldigt intressant att se vart Villebråd tar vägen härnäst. Kommer de fortsätta att utvecklas och lyfta fram ännu fler popelement a la 2000-tal eller kommer de rent av slå in på ett helt annat spår? Vad som helst egentligen, bara de inte går ner sig i den trögflytande bruna sörjan som många andra progband tyvärr fastnar i. Och jo! Jag bara måste nämna den fantastiskt roliga och kreativa låttiteln Gjutgärnsspis, bra låt också för övrigt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner