Joyzine.se


Recension - Skiva

Nina Ramsby & Martin Hederos
Jazzen, 2006
Skivbolag: Amigo
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-10-31
Hemsida: www.myspace.com/ninaramsbymartinhederos

”Jazzen” skulle kunna vara den perfekta plattan när hösten blivit väl påtaglig, när regnet piskar mot rutan och den där beryktade stormen tagit Sverige i sitt grepp. Det skulle kunna vara den perfekta plattan att svepa in sig i en varm filt och avnjuta en nattlig öl tillsammans med. Den bjuder lågmälda jazztolkningar som på ett nästan kusligt sätt fyller rummet med vemod. Hösten är definitivt här.

”Jazzen” är bra, men det är inte den perfekta plattan för den pretentiösa diktningen ovan. Den är lite för lågmäld, lite för långsam för att fånga mig totalt i någon form av bastant, romantiserat höstgrepp. Det är de små detaljernas musik som stundtals är otroligt vacker och stundtals bara väldigt platt.

Nina Ramsby har skrivit svenska texttolkningar av kända jazzdängor och sjunger dem till stämningsfullt pianokomp av Martin Hederos. Hennes sångröst pendlar på något märkligt sätt mellan otroligt känslosam och totalt oengagerad. Jag får inget grepp om henne alls. Sången är precis som resten av plattan. Ett pendlande mellan svart och vitt, mellan briljans och tristess.

Jag väljer att hålla mig till de brinnande stunderna. Bitarna där höstnatten känns bitterljuv och där min billiga Åbro Sigill rinner ner som om jag varit och rotat i de finaste av lådor. Hon går nu, en översättning av Michael McDonalds Empty hearts, är fenomenal i all sin enkelhet och i Du min vän ger Jakob Hellmans gästspel en oväntad dynamik.

Det finns en bunt subtilt lågmälda jazzspår till som får natten att framskrida lite behagligare, som får höstovädret att bli mysigt snarare än obehagligt. I sina bästa stunder hittar Ramsby och Hederos nerven som gör musik väldigt vacker. I de stunderna slår de fast hur viktig musik i hela sitt väsen kan vara.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner